Yelski
Ondernemers en een gezonde work-life balance voor freelancers.

“De toekomst is aan de freelancers.” Dat zijn de woorden van Daniel Jelski, een Amerikaans professor aan de State University of New York. Het zouden evengoed de woorden kunnen zijn van Céline Vroman, die haar office management-bedrijf Yelski vernoemde naar de professor. Met vijftien vrouwelijke freelancers onder haar, neemt Céline’s bedrijf administratieve kopzorgen weg bij ondernemingen. De rode draad? Iets waar we allemaal naar streven: een gezonde work-life balance, zowel voor Céline als voor haar team.

Zeggen dat Céline Vroman assisteert bij de administratie van bedrijven, doet haar eigenlijk tekort. Haar bedrijfje Yelski biedt maar liefst vier verschillende diensten aan ondernemingen: freelance administratie op uurbasis, outsourcing op dagbasis, de optimalisatie van administratieprocessen, en sinds kort ook Academy, een opleiding voor het Yelski-team zelf en voor bedrijven. Die waaier van oplossingen zegt veel over de bedenker in Céline: “Ik vind dingen uit. En als ik iets uitgevonden heb, wil ik het volgende uitvinden. Dat is wat mij drijft. Dat geeft me persoonlijke voldoening. Maar tegelijkertijd ben ik ook nog altijd een helper, vanuit mijn opleiding als hulpverlener.” Gooi die twee talenten samen en je komt tot de kern van wat Yelski doet en waarom het dat zo goed doet.

Op vlak van ondernemerschap is Céline zich heel bewust van wat haar gelukkig maakt en vooral ook, wat niet. “Bij mij is niks in beton gebeiteld. Mijn bedrijf is op een bepaald moment plots groter geworden: ik had een job board opgericht, had iemand op de payroll, ... En dat was een strop rond m’n nek. Dan pas kreeg ik weer voeling met waar ik eigenlijk stond als ondernemer, met wat voor mij de essentie is: ik wil wendbaar zijn, ik wil geen slaaf zijn van mijn bedrijf. Ik wil content zijn.”

Ik werk heel hard. Maar op een atypische manier

Dat Céline content is, voel je meteen als je haar spreekt. In de voorbije jaren heeft ze een evenwicht gevonden tussen groeien zonder zichzelf te verstikken. Ondertussen werkt ze met vijftien freelancers, wat haar net wat meer vrijheid en gemoedsrust geeft dan vaste werknemers. En na acht jaar loopt ze nog altijd over van passie als het om haar Yelski gaat. “Ik ben natuurlijk wel heel geëngageerd, ik werk ook heel hard. Maar op een atypische manier, toch zeker voor de gemiddelde ondernemer. Tijdens de week ga ik volle charge. Maar in ’t weekend werk ik niet. Want net dat was, op het moment dat ik noodzakelijk groter werd, de muur waarop ik botste. Ik moest een manager worden. Harder werken, strategischer worden, ... In een tijd waar het meer en meer over work-life balance ging, liep ik mezelf voorbij.”
Dat was het moment dat Céline deed inzien dat het ook anders kan. Sindsdien zorgt haar visie er niet alleen voor dat ze zelf een evenwichtiger leven leidt, dankzij haar bedrijf kunnen ook vijftien vrouwen hun work-life balance inrichten op de manier die zij willen. Want Céline doet er alles aan om hen de vrijheid te geven die ze zelf ook nodig heeft. Iets wat hen misschien moeilijker zou lukken zonder Yelski. Vooral daar is ze merkbaar heel trots op.

“Zal ik vertellen wat zo’n beetje mijn verhaal, mijn streefdoel is?”, zegt Céline. “Weet je, ik heb een camionette. Zo eentje waarvan je het dak in een tent kan veranderen. En in de zomer ben ik gewoon twee maanden weg met mijn camionette. Pas op, als ik zeg dat ik weg ben of niet werk in ’t weekend, ... dat bedrijf zit wel dag en nacht in je hoofd natuurlijk. Maar ik ga niet voor het massale verdienen, helemaal niet. Ik zorg ervoor dat ik al m’n freelancers kan betalen, dat ik m’n camionette kan betalen en dan begin ik uit te vinden. Dan is ’t goed voor mij.”

Deel het verhaal van Céline

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.