XPand
ruimtes met tal van interactie mogelijkheden

Het gebouw van Het XPand heeft al een rijke historiek, van cosmeticafabriek tot zeefdrukkerij. In 1995 werd het gebouw gekocht door de huidige eigenaars waar zij plastics recycleerden voor grote merken zoals Ford en Philips. Na het vertrek van de verwerkingsindustrie naar Oost-Europa en Azië in 2015 beslisten ze het gebouw leeg te maken en het te verkopen. Maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. De liefde voor het gebouw was door de jaren heen sterk gegroeid en het verkopen kon betekenen dat het met de grond gelijk zou gemaakt worden. Dat was iets wat de organisatie niet over hun hart kreeg, daarom zijn ze zelf aan de slag gegaan en het resultaat mag er zeker zijn: Het XPand. 

Amanda heeft tijdens haar scholing en opleidingen gemerkt dat leslokalen en ruimtes nog steeds heel old school zijn, één gang met telkens een klaslokaal. Zelfs bij de hedendaagse coworking spaces komt dit hokjes systeem nog terug, hierdoor is er geen interactie. Hieruit kwam het idee om een plaats te creëren waar je out of the box kan vergaderen. Met behulp van architecten werd het gebouw als gevolg omgetoverd tot een warme, aantrekkelijke en fijne plek met eindeloze mogelijkheden. 

Wij beschouwen onszelf als changemakers, wij waren de eerste die Cradle to Cradle toegepast hebben, nog voor het boek uitkwam.

Het XPand is niet enkel een plek waar je kan vergaderen, maar ook lezingen, opleidingen, productpresentaties en zelfs een feest kan doorgaan op deze unieke locatie. De verhuur van het pand kan op verschillende manieren gebeuren. Het pand kan geheel verhuurd worden of de ruimtes kunnen apart verhuurd worden, zodat er verschillende bedrijven in verschillende ruimtes zitten. Hier wordt er natuurlijk rekening gehouden met het soort verhuur zodat bedrijven niet moeten vergaderen met en live-band op de achtergrond.

De klant staat centraal bij Het XPand, aan de hand van een Excel met hun wensen gaan ze aan de slag en zorgen ervoor dat de alles aanwezig is. In samenspraak met de klant is er ook de mogelijkheid om eigen eventplanner mee te brengen.

Niet zeuren, niet zagen, aanpakken die handel en kijken waar je uitkomt!

Het XPand werkt aan de hand van drie gedachtengoederen. Het eerste is de urbanisatie, waarom moet alles in de steden gebeuren? Waarom vinden opleidingen en vergaderingen altijd plaats in de grotere steden? Het tweede gedachtengoed is de cross-over van opleidingen en netwerken waar het XPand op wil inspelen. Waarom kiezen als je ze beiden kan hebben? En het laatste gedachtengoed is de sterke makers affiniteit die ze hebben. Door deze derde gedachtengoed is ook de beurs ontstaan, Art Craft & Design. Tijdens deze beurs ligt de focus op de mensen in de kijker te zetten en het publiek er heen te brengen. Op deze manier willen ze een statement maken dat ook beurzen niet alleen in grote steden moeten plaatsvinden. Om de historie als plastic recycling company levende te houden zijn alle beursmaterialen op deze beurs 100% recycleerbaar.

Het XPand staat nog een mooie toekomst te wachten. Op langere termijn is er nog 1600m² productiehal die staat te wachten om getransformeerd te worden naar een prachtige eventlocatie. Op korte termijn wordt de buitenkant van het gebouw onder handen genomen in samenwerking met een street artist, zodat Het XPand ook langs buiten tot leven komt.

Deel het verhaal van Amanda

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.