Wildhandel Vermeersch
kwaliteitsvol vlees

Wildhandel Vermeersch uit Torhout is al twee generaties lang marktleider in wildproducten. Hoe noemen ze dat? Born to be wild?

Aan de muur bij Wildhandel Vermeersch hangen grote plattegronden. “Dat wordt ons nieuwe bedrijfspand”, verduidelijkt Didier trots. “Het wordt hier te klein. En we mikken in ons nieuw pand op automatisatie. Van versnijding tot etikettering.”

“In Bastogne hebben we net een nieuwe fabriek opgestart waar we everzwijnen, herten en reeën ophalen, uitbenen en versnijden. We verwerken daar de helft van al het wild dat in de Ardennen geschoten wordt.”

Als je die plannen hoort, kan je je bijna niet voorstellen dat het familiebedrijf ei zo na niet meer bestond. In 2011 ging het in vereffening. “Een heel moeilijke periode… We waren als bedrijf scheefgegroeid. We wilden groter worden ten koste van alles. Daar kwam nog eens bij dat we niet meer konden concurreren met de lokale horecamarkt. We leverden toen nog veel wild aan restaurants, maar dat was op den duur niet meer rendabel.”

“Het was enorm zwaar om de boeken neer te leggen. We zitten al ons hele leven in het wild, we zijn erin opgegroeid. Toen we in vereffening gingen, wisten we echt niet wat we moesten doen. Onze retailklanten hebben ons overtuigd om verder te doen. Dus hebben we een doorstart gedaan met een compleet nieuw businessplan.”

“We zijn opnieuw begonnen aan 25% van onze oorspronkelijke omzet. Het was niet gemakkelijk. Maar we hebben onze fouten ingezien en vooral, eruit geleerd. En daar draait het net om in ondernemerschap. Het is niet omdat je fouten maakt, dat je daarom een slechte ondernemer bent. Er niet uit leren, dat is pas fout. Vandaag houden we nog elk jaar een evaluatiemoment na de afsluiting van onze resultaten. We nemen dan onze lijst met valkuilen uit het verleden erbij en checken of we niet opnieuw op dezelfde fouten afstevenen.”

Het is niet omdat je fouten maakt, dat je daarom een slechte ondernemer bent.

Die ‘we’, waar Didier al heel de tijd over spreekt, dat zijn hij en zijn broer Kristof. Al van toen ze in 1993 in het familiebedrijf stapten, sturen ze samen het bedrijf aan. “Mijn broer is mijn broer, maar ook mijn beste vriend en mijn medezaakvoerder. We zijn echt twee handen op één buik, onafscheidelijk. Maar met elk onze eigen specialiteit en expertise, wat goed is voor de zaak. Alles wat te maken heeft met het vlees doe ik, hij doet de financiën, HR, de machinerie en het onderhoud ervan. Dat werkt zeer goed.”

Zoals elk bedrijf dat voedsel verwerkt, moet ook Wildhandel Vermeersch voldoen aan heel wat regelgeving voor de voedselveiligheid. “Er zijn de controles van het FAVV. Maar wij gaan graag een stap verder. Wij zijn ook IFS-gecertificeerd (International Food Standard, red.). Dat is een nog veel strengere controle. Dit jaar hebben we zelf gekozen om onaangekondigde controles te krijgen. Veel ondernemers zien de FAVV- of IFS-keuring als een straf, maar wij beschouwen die net als een uitdaging. Controles houden je scherp en tillen je naar een hoger niveau. Wij willen er alles aan doen om ons als bedrijf te verbeteren.”

“Wat de toekomst brengt? Mijn broer en ik zijn allebei eind de veertig, dus we hebben nog een aantal jaren voor de boeg. Wat dan gebeurt, weet ik niet. Onze kinderen zien een leven in wild niet zitten. Dus het zal sowieso een externe overnemer worden. Eerlijk, ik weet eigenlijk niet of ik het wild zou kunnen loslaten. Ik ben te wild van wild, zeker?”

Deel het verhaal van Didier en Kristof

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.