Werkhuizen Lentz
Productkwaliteit en respect voor werknemers

Samen met zijn vrouw is Sven Matthys de vierde generatie bij Werkhuizen Lentz. Hun core-business is het draaien en frezen van mechanische onderdelen. Maar dat is zeker niet het enige: met hun jonge leeftijd zetten ze innovatie en investeren in nieuwe machines centraal én investeren ze in aanstormend talent. Typerend is ook hun aandacht en respect voor hun personeel.

Sven rolde in de familiezaak door zelf vakantiejobs te doen bij zijn vader in het bedrijf vroeger. “Ik stond toen mee in het atelier, tussen onze mensen. Zo leer je ook veel qua techniek: door het zelf elke dag te doen, zoek je methodes om sneller en beter te werken”, vertelt hij. Na zijn studies Economie, besliste hij om mee in het management van Lentz te stappen dat hij, sinds het overlijden van zijn vader, samen met zijn vrouw runt.

Mijn vader vertelde me dat het soms beter is een kleine zelfstandige te zijn dan een grote bediende

“Ik heb veel moeten leren op de harde manier en door hard te werken, maar dat is de beste leerschool. Je krijgt er een gevoel van zelfstandigheid voor in de plaats, en dat geeft veel voldoening” vertelt Sven hier zelf over. Zo maakte hij van zijn eerste investering, meteen ook de allergrootste ooit in de geschiedenis van Werkhuizen Lentz. “Als mijn vader er nog was geweest, had hij zijn veto gezet en had ik die investering nooit kunnen doen. De machine kostte namelijk meer dan een derde van onze omzet. Ik besloot om het risico te nemen en die machine heeft tot nu toe al altijd gedraaid. Het was een beslissing op buikgevoel maar het was de beste investering ooit” zo zegt Sven.

Ik heb veel respect voor mijn werknemers en wil een fierheid bij hen teweegbrengen

Door zelf in het atelier te werken, heeft hij enorm veel respect voor de werknemers die daar de stukken perfect afwerken. Elk jaar organiseren ze daarom een personeelsfeest, waar ook het gezin welkom is. “Zo kan je een soort van fierheid creëren en kunnen de partner en kinderen de werkplek eens zien.”, vertelt Sven.

Vertrouwen, kwaliteit en goede communicatie staan voorop

“Onze werknemers in ons machinepark leveren perfect afgewerkte stukken af. Ik vind het belangrijk dat zij ook weten waarvoor die gebruikt worden. Daarom communiceren we naar hen toe telkens het resultaat van hun werk. Zo hangen we bijvoorbeeld in de eetzaal een foto op van de brug die met hun stukken werd gebouwd.

Scholen hebben vaak de middelen niet voor die dure machines, door stages aan te bieden willen wij daarin een meerwaarde betekenen

Het ultieme doel van Sven als ondernemer is om een aangenaam bedrijf te creëren en een voorbeeld te zijn voor jongeren. “Ik wil een inspiratie zijn voor mijn eigen kinderen en voor anderen. Daarom werk ik ook vaak samen met technische scholen door hier stages aan te bieden. Scholen hebben namelijk vaak de middelen niet om te investeren in die dure machines. Als die leerlingen kunnen meedraaien in ons machinepark, is dat een meerwaarde voor de maatschappij.”, vertelt Sven.

Deel het verhaal van Sven

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.