Wearable Stories
eerlijke en duurzame mode

Een trendy kledingstuk voor een hele zachte prijs. Het is iets waar veel mensen blij van worden. Dat geldt alvast niet voor Loredana. Met haar kledinglabel “Wearable Stories” wil ze een alternatief bieden aan mensen die het belangrijk vinden dat hun kleren op een eerlijke manier gemaakt worden. De collecties bestaan bovendien uit natuurlijke stoffen die een zo laag mogelijke impact hebben op het milieu. Tijdloze, eerlijke stukken waar je mee kunt uitpakken; daar staat Wearable Stories voor.

Loredana begon haar ondernemersavontuur in Bali. Ze werd er geïnspireerd door een groep van negen vrouwen die een kleermakersatelier hadden. “Ik heb een tijdje in Bali gewoond en ben actief op zoek gegaan naar verschillende naaiateliers. Na een aantal bezoeken, kwam ik in een atelier terecht dat me enorm inspireerde. De stoffen waren zo ongelooflijk mooi en de kwaliteit van afwerking was echt geweldig. Ik voelde meteen dat ik met deze groep vrouwen iets wou opstarten.”, vertelt ze. Loredana werkte een kleine collectie uit van 10 ontwerpen in verschillende stoffen en kleuren (in het totaal zo’n 180 stuks) die ze in België via een webshop verkocht. De stukken werden ter plaatse in Bali gemaakt. Nu, 4 jaar later, heeft Wearable Stories 2 fysieke winkels in Antwerpen en Hasselt en meer dan 25 verkooppunten in België. “Ik voel dat mensen meer en meer aandacht besteden aan het ethische aspect van hun kleding. Ik heb met mijn eigen ogen gezien hoe het er soms aan toe gaat in fabrieken die produceren op grote schaal. Mensen werken er in slechte omstandigheden en worden slecht betaald. Het is écht. Het bestaat. Dit kan geen ver-van-mijn-bed-show blijven.”

Het is soms verleidelijk om te produceren bij een fabrikant die het aan de helft van de prijs kan doen. Maar ik kan mij er niet bij neerleggen dat ik niet weet hoe de mensen in die fabrieken moeten werken.

Wearable Stories is sterk gegroeid en heeft de productie naar Europa uitgebreid. Bij de keuze van nieuwe producenten, gaat Loredana heel zorgvuldig te werk: “Ik werk alleen met kleinschalige naaiateliers waarvan ik weet dat ze correct werken met hun medewerkers en dat de mensen goed behandeld en correct verloond worden.” Momenteel worden de collecties in Portugal, Italië, en Roemenië vervaardigd. Een kleine capsule collectie wordt nog steeds in Bali gemaakt. “Ik ga elk seizoen op bezoek in de ateliers die voor ons werken. Ik maak dan foto’s van de vrouwen die de kledij naaien en laat via sociale media zien wie ze zijn en hoe ze werken. Zo zien de mensen dat die vrouwen een fijne werkomgeving hebben en fier zijn op hun job.”

Op internationale beurzen probeer ik zoveel mogelijk voor natuurlijke stoffen te kiezen die gemaakt worden in de landen waar ik produceer. Zo beperk ik de impact op het milieu.

Naast het menselijke aspect, is het milieu ook een aandachtspunt voor Loredana. “Ik werk graag met natuurlijk stoffen en pas dat zo goed mogelijk toe in mijn collecties. Als ik een prototype van een stuk binnen krijg, dan draag ik het zelf zoveel mogelijk zodat ik weet hoe het voelt, hoe het eruit ziet wanneer het gedragen wordt.” De stoffen worden gekozen op internationale beurzen maar Loredana probeert zoveel mogelijk stoffen te kiezen die verkrijgbaar zijn in het land waar ze ook produceert. Zo vermijdt ze onnodige transporten die vaak zwaar wegen op het milieu.

Voor 18 euro per maand kan een weeskind in Bali een gans jaar naar school. Ook al kost het ons iets meer; hier willen we aan bijdragen.

Ook al zit de productie van Wearable Stories intussen voor een groot deel in Europa, toch draagt Loredana sociale projecten in Bali nog steeds een warm hart toe. Zo steunt ze met Wearable Stories een weeshuis in Bali. “Vlak langs het atelier waarmee we werken, is een weeshuis. Door onze samenwerking met het atelier, dragen we een steentje bij aan de lokale gemeenschap en kan elk weeskind een gans jaar naar school. Volledige families kunnen leven dankzij de merken die ter plaatse op een eerlijke manier met hen willen samenwerken. Dat zou een focus moeten worden van meer kledingmerken en zeker van de mensen die kleding kopen.”

Deel het verhaal van Loredana

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.