Vyncke
groene energie en ondernemen met goesting

Antoine de Saint-Exupéry leerde dat als je een schip wil bouwen, je dan geen mannen en vrouwen bij elkaar moet roepen om hen bevelen te geven, om ze elk detail uit te leggen, om ze te vertellen waar ze alles kunnen vinden. In plaats daarvan, leer je ze verlangen naar de enorme eindeloze zee. Volgens Peter VYNCKE is dat de essentie van ondernemen, het waarmaken van je droom en mensen meenemen in dat verhaal. Met dit inzicht leiden Peter en Dieter VYNCKE het vierde generatie familiebedrijf VYNCKE, opgericht door hun overgrootvader Louis in 1912.

Maar het is verkeerdelijk te stellen dat je als ondernemer enkel met initiatief en hard werk succesvol zal zijn. Was dit correct dan waren er miljoenen vrouwelijke miljonairs in zwart Afrika. Om als ondernemer succesvol te zijn moet je ook kansen krijgen en wat geluk hebben. Peter en Dieter zijn er zich terdege van bewust dat ze heel veel kansen kregen, ze zien zich als de leerlingen uit de parabel van de talenten die met 5 talenten mochten starten.

Ondernemen kan je best doen wanneer je nog jong bent.

Voor de familie Vyncke is een bedrijf een plaats waar mensen zin geven aan hun leven in een sociale context. “Een bedrijf wordt vaak gedefinieerd als een economisch goed en wordt gereduceerd tot haar aandelen en de plaats waar je voorziet in uw levensonderhoud. Maar het mooiste deel van de dag - tussen zonsopgang en zonsondergang- is iedereen bezig in zijn of haar arbeidscontext. Een bedrijf heeft alles in zich om aan zingeving te doen. Mensen leggen contacten via hun werk en we hebben elkaar nodig om resultaten te boeken. Op deze manier geven mensen dus zin aan hun leven. Voor gepensioneerden zijn dan ook het wegvallen van die zingeving en dat sociaal contact het grote gemis”, vertelt Peter.

Die zingeving heet ‘jeunen’ in het West-Vlaams, een doel bereiken samen met andere mensen. En dat is precies waar het bedrijf voor staat : de drie kernwaarden van de Vynckeneers zijn ambitie, samenwerking en authenticiteit.

Ondernemen is volgens de CEO ook iets waar je beter aan begint als je jong bent en wanneer je dus nog niets tot weinig te verliezen hebt. Op latere leeftijd ga je meer nadenken en word je meer risicoavers.

“De Vynckeneers zijn niet traditioneel”

95% van de omzet van VYNCKE wordt buiten Vlaanderen gerealiseerd, 60% buiten Europa.  VYNCKE is een internationaal bedrijf maar dan op haar manier. Het bedrijf groeit, maar niet op een traditionele wijze. Naast de financiële doelen, hebben ze ook ook niet-financiële plannen om te zorgen voor een aangename werkomgeving, goede klantenservice, een fijne samenwerking met leveranciers… want dit is minstens even belangrijk. 

Deel het verhaal van Peter en Dieter

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.