Vanhalst, 2 give & enjoy
Partners, startende ondernemers, jonge ontwerpers en letterbeeldhouwers.

Frank Vanhalst heeft het ondernemen in het bloed. Sinds 2002 leidt hij samen met zijn zus Sophie het in 1968 opgerichte familiebedrijf Vanhalst, to give & enjoy. Het bedrijf is intussen uitgegroeid tot een toonaangevende speler op de markt van unieke geschenken, interieuraccessoires en meer. Vanhalst, to give & enjoy verdeelt zijn producten intussen in meer dan 15 landen onder de merknamen bb collections® & Atelier Pierre®.

“Ik ben opgegroeid in een familie van zelfstandigen,” zegt Frank, “daarom vind ik het ook belangrijk om andere zelfstandigen of ondernemers zoveel mogelijk te steunen. In de startupwereld van vandaag is het bon ton om over een ecosysteem te spreken, maar in feite passen wij dat al jaren ‘avant la lettre’ toe. We doen dat door onze 350 dealers in eigen land en al onze partners in het buitenland zoveel mogelijk bij alles wat we ontwikkelen te betrekken en voor hen een klimaat te scheppen dat het gemakkelijker maakt om met de verkoop van onze producten ook hun boterham te verdienen. Voorts bied ik via het Bryo-traject van Voka ook 1 op 1 ondersteuning aan startende ondernemers.”

“Creativiteit, kwaliteit en duurzaamheid staan bij ons voorop. De geschenken en interieuraccessoires geven een extra dimensie aan unieke belevenissen en laten familie en vrienden nog een hele tijd nagenieten. 'Geven en genieten' zitten niet alleen in onze bedrijfsnaam maar ook in ons DNA. We focussen op innovatie, design, relevantie en speelsheid en doen dat door onze klanten ook de mogelijkheid te bieden om geschenken heel persoonlijk te maken.”

Terwijl duurzaamheid vaak een hol begrip is geworden dat tegenwoordig nogal snel in de mond genomen wordt, krijgt het bij het bedrijf van Frank een concrete invulling op verschillende manieren. “Twee jaar geleden zijn we gestart met Atelier Pierre,” vertelt Frank. “Op die manier geven we jonge ontwerpers de kans om gebruik te maken van ons atelier. Zo krijgen ze een platform om hun vleugels uit te slaan en ook enige naambekendheid op te bouwen. Bedrijven willen meestal enkel samenwerken met ontwerpers die al wat ervaring hebben. Door die ontwerpers de mogelijkheid te bieden om deze ervaring op te doen, krijgen ze meer kansen om aan de bak te komen.”

Een andere manier waarop Vanhalst z’n duurzaamheidsbelofte hard maakt, is de aanplanting van 1.000 bomen op een braakliggend terrein van een halve hectare dat het bedrijf in bezit had. “We zorgen zo voor een groene zuurstoflong en hebben naar aanleiding daarvan ook de collectie ‘Forest’ op de markt gebracht. Mensen die producten van die collectie kochten, konden peter worden van een boom. De bomen zijn in 2012 aangeplant en wanneer ze in 2019 zullen worden gerooid, zal het hout worden gebruikt door Vyncke Energietechniek.”

Ondernemerschap is een sterk wapen in de strijd tegen armoede.

Vanhalst, 2 give & enjoy heeft zich ook geëngageerd in het ontwikkelingsproject Ex-change, dat al verschillende jaren ondernemingen in het Zuiden ondersteunt door hen expertise aan te bieden. “Ex-Change gaat ervan uit dat ondernemerschap een sterk wapen is in de strijd tegen armoede,” vertelt Frank nog. “Daarom werken we samen met het Zuid-Afrikaanse bedrijf Number One dat jonge letterbeeldhouwers opleidt en aan het werk zet. Die samenwerking leidt tot een uitwisseling van ideeën die ook voor ons verrijkend is.”

Deel het verhaal van Frank

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.