Van Os- Sonnevelt
voor hergebruik en continu leren

Wie ooit Batibouw in Brussel, Interieur in Kortrijk of de Boekenbeurs in Antwerpen bezocht, vleide zijn vermoeide bezoekerslijf misschien al eens neer in een zetel of aan een tafel op een beursstand. Grote kans dat de standhouder of beursorganisator die huurde bij Van Os-Sonnevelt uit Londerzeel. Gerard van Os is niet alleen een gepassioneerde verzamelaar van alles wat met de os en andere runderen te maken heeft. Ondernemen is voor hem vooral plezier beleven aan wat je doet en ook andere mensen plezier laten beleven.

Vader Gerard van Os begon midden jaren ’50 in de buurt van Rotterdam met de verhuur van wasmachines, tafels, stoelen, serviesgoed en tapijttegels. “Sinds de jaren ’70 zijn we in België actief, vandaag met 18 medewerkers. We zijn eigenlijk recycleerders avant la lettre. We verhuren, maken schoon en verhuren terug. Het milieu is zo belangrijk. Wij leven nú, maar we moeten rekening houden met de vele mensen die na ons komen. Daarom verhuren we tapijttégels die je opnieuw kunt gebruiken en geen kamerbreed tapijt dat na een beurs wordt weggegooid. Het plastiek om de meubels in te pakken, wordt zoveel mogelijk hergebruikt. En ook het transport wordt zo efficiënt mogelijk georganiseerd. Lang voor het verplicht was, sorteerden we ook al ons afval. We moeten daarin een voorbeeldfunctie hebben, want alle beetjes helpen.”

De wereld is zo in verandering dat je moet blijven bijscholen en contacten onderhouden.

“Als je wil ondernemen, maak dan een businessplan, bekijk het goed, en gooi het daarna weg! Als je niet eigenwijs bent, geraak je immers nergens. Want als je alle gevaren en problemen ziet die op je afkomen, doe je gewoon niets meer. Je moet dus altijd doorzetten, al wil dat niet zeggen dat je dan ook automatisch succesvol bent. Ook ik leer nog elke dag bij. Toen ik begon, had ik gewoon mijn middelbare opleiding achter de rug. Daarna heb ik verder avondopleidingen gevolg en ook nu nog ga ik naar seminaries om bij te blijven. De wereld is zo in verandering dat je moet blijven bijscholen en contacten onderhouden. Gesprekken met ondernemers uit andere sectoren zijn goud waard. Zij kijken totaal anders naar je markt en je product dan jij zelf doet. Sta dus open voor adviezen van buitenaf. En daarna doe je nóg wat je wil…”

“De grootste moeilijkheid als ondernemer is om optimisme op je medewerkers over te brengen wanneer het minder goed gaat. Kunnen overtuigen om hen de moed niet te laten verliezen, ook als je zelf niet altijd 100 procent overtuigd bent. Als je in een winning mood zit, bruist en borrelt het bij iedereen. Maar als het eens minder gaat in de sector – zoals de voorbije jaren na de aanslagen in Parijs en Brussel – kost het me veel méér tijd om de mensen te motiveren om er te blijven voor gaan.”

De dag dat ik mijn hand niet meer in ’t vuur kan steken voor mijn mensen, stop ik ermee.

“Heel belangrijk in ons bedrijf is de waarde eerlijkheid. Wij komen met heel veel goederen in aanraking en er wordt veel weggegooid na afloop van een beurs. Het kan dan verleidelijk zijn om iets mee te nemen. Maar onze mensen worden getraind om eerlijk te zijn. Vinden we dingen die niet van ons zijn, dan zorgen we ervoor dat die terug bij de eigenaar terechtkomen. De dag dat ik mijn hand niet meer in ’t vuur kan steken voor mijn mensen, stop ik ermee.”

“Ik heb nooit gewerkt om geld te verdienen, wel om plezier te maken en andere plezier te laten beleven. Maar je bedrijf moet wel winst maken om een bijdrage te kunnen leveren aan de maatschappij. Zo ondersteun ik kunstenaarstalent uit de regio door werken in opdracht te laten maken. Ook het lokaal verenigingsleven weet dat het bij ons terecht kan, al hangen we dat niet aan de grote klok. Daarnaast hebben we ook altijd aandacht besteed aan opleidingen voor mensen. In Mozambique ondersteunden we een project waarbij vrouwen leerden ploegen met ossen. Stagiairs die bij ons komen meedraaien, moeten ook écht iets leren. En ik ga regelmatig spreken, vooral op middelbare scholen, over attitudes en ondernemerschap. Niet iedereen moet van mij ondernemer worden, maar wie daar behoefte toe voelt, wil ik wel stimuleren om de stap te zetten.”

Deel het verhaal van Gerard

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.

Ontdek een ander verhaal over

Ontdek alle verhalen