Van Huele
kansen voor jongeren

Jongeren kansen geven, werkzoekenden op maat opleiden, een aangename werkomgeving creëren: bij bouwbedrijf Van Huele uit Oostende zit de aandacht voor ‘people’ stevig verankerd in het DNA. Daarvoor werkt het nauw samen met het onderwijs en VDAB.

“Alles begint met het creëren van kansen voor jonge mensen”, steekt gedelegeerd bestuurder Xavier Van Huele van wal. “We vinden het belangrijk dat zij met de juiste en nodige kennis de arbeidsmarkt betreden. Vanaf september komen op onze site leerlingen van de secundaire school Petrus en Paulus West (het vroegere VTI) les volgen. Tijdens de verbouwing van hun school de komende 3 jaar zullen ze onze oude kantoren als klaslokalen gebruiken; de praktijklessen zullen plaatsvinden in onze loods. Hier liggen de nieuwste technieken, materialen en middelen binnen handbereik. Daardoor zullen ze ook in aanraking komen met zaken die ze anders niet leren kennen, zoals systeembekisting en hedendaags materiaal.” Van Huele helpt de school op die manier om de bouwafdeling naar een hoger niveau te tillen.

Daar blijft het niet bij, want in samenwerking met VDAB gaat Van Huele ook werkzoekenden intensief begeleiden, om zo in te spelen op het personeelstekort in de sector. “Mensen die door omstandigheden zonder job zitten, die interesse hebben in de bouw en die er zin in hebben om buiten te werken, worden in 6 maanden tijd klaargestoomd voor het werkveld. Van onze preventieadviseur krijgen ze les over veiligheid, een ploegbaas vertelt hoe het eraan toegaat op een werf, onze hr-verantwoordelijke legt loonelementen uit, ze leren zeer praktijkgericht omgaan met de juiste machines,… Wij betalen de lessen. Daarna krijgen de kandidaten een IBO-contract bij ons of bij een ander bedrijf. We hopen de opleiding tot gevelvernieuwer zo snel mogelijk op te starten met een twaalftal cursisten.”

Om onze gebouwen te verwarmen en te koelen, gebruiken we geen fossiele brandstoffen meer.

Het welzijn van medewerkers wordt ook na hun opleiding hoog in het vaandel gedragen, vertelt Xavier. “Je moet al genoeg werken”, klinkt het bij Xavier, “we kunnen het dus maar beter zo aangenaam mogelijk maken. We proberen daarom goed op de hoogte te zijn van de mogelijkheden rond alternatieve verloning en hebben ons nieuwe gebouw zo ergonomisch mogelijk ingericht, met zit-sta-bureaus en een uitstekende akoestiek.”

Ook de architectuur van het nieuwe bedrijfsgebouw speelt daar volop op in. Een groot deel van de gevel bestaat uit verdiepingshoge ramen, waardoor het natuurlijk daglicht hier binnenstroomt. Op het dak liggen zonnepanelen die het grootste deel van het elektriciteitsverbruik dekken. En voor de verwarming en koeling gebruikt het bedrijf in het nieuwe én in het oude gebouw het warmtenet van Beauvent. Dankzij de restwarmte die vrijkomt bij de afvalverbranding, zijn hier helemaal geen fossiele brandstoffen meer nodig.

“We wilden een gebouw waarmee we zeker 40 jaar verder kunnen”, zegt Xavier. “Zowel de zalen beneden als de bureaus op de eerste en tweede verdieping kunnen heringedeeld worden. Sommige ruimtes worden door externen gebruikt. Het gebouw is dus op alle vlakken futureproof”, besluit hij.

Deel het verhaal van Xavier

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.