Van Hoecke
maatwerk, betrokken werknemers en lokaal engagement

Van Hoecke is gespecialiseerd in het leveren van functionele componenten voor gebruiksmeubelen. De trotse marktleider in de Benelux focust vooral op mensen, vanuit de overtuiging dat tevreden medewerkers de basis vormen voor tevreden klanten. CEO Peter Van Hoecke: "Mijn belangrijkste taak is ervoor te zorgen dat mensen hun job goed kunnen doen."

Het Belgische familiebedrijf Van Hoecke uit Sint-Niklaas is sinds 1967 werkzaam in de meubelindustrie. Als verdeler en producent van scharnieren, klapdeursystemen en ladesystemen zijn zij een toonaangevend meubelbedrijf in België. "Vandaag, slechts een halve eeuw later, zijn we met meer dan 200 medewerkers, zijn we de belangrijkste speler op de markt van het meubelbeslag in de Benelux en mogen we ons een toonaangevend bedrijf noemen in onze eigen omgeving. Daar zijn we trots op.", stelt Peter Van Hoecke.

Ik vertrouw op de kunde en kennis van iedereen. Mijn taak als CEO is ervoor te zorgen dat zij hun taken goed kunnen uitvoeren.

Van Hoecke won in 2016 de prestigieuze Factory of the Future award; een prijs die wordt uitgereikt aan innovatieve, toekomstgerichte maakbedrijven. En toch blijft bij Van Hoecke de werknemer centraal staan. “Ik vertrouw op de kunde en kennis van iedereen. Mijn taak als CEO is ervoor te zorgen dat zij hun taken goed kunnen uitvoeren." Deze open en interactieve aanpak geeft ook heel wat terug aan de onderneming. “Zo hebben medewerkers minder schroom om problemen te melden, waardoor deze sneller aangepakt kunnen worden.” 

Als ondernemer heb je een focus, maar je mag nooit uit het oog verliezen dat je een verhaal aan het schrijven bent met vele medewerkers, dat je moet kijken naar de veranderingen om je heen en dat je jezelf geregeld in vraag moet durven stellen.

Sinds de oprichting in 1967 is het familiebedrijf heel wat gewijzigd. De drang naar verbetering is een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering van Peter Van Hoecke. "We stellen ons continu de vraag wat we moeten doen om binnen tien jaar nog steeds te bestaan", vertelt Van Hoecke. Bij deze veranderingen betrekt Van Hoecke ook telkens zijn medewerkers op de best mogelijke manier. "Elk jaar denken we in verschillende teams na over hoe we dingen kunnen verbeteren", vertelt Van Hoecke. "Elke medewerker is hierbij betrokken. Na overleg worden er per team een vijftal verbeterprojecten weerhouden. Omdat elke persoon betrokken is bij het bepalen van de projecten, zijn de mensen ook meer gemotiveerd om te ondersteunen."

Toonaangevend zijn in je eigen omgeving heeft met engagement te maken.

Van Hoecke is een belangrijk anker in het Sint-Niklase landschap geworden en engageert zich ten volle voor de stad en de omgeving van het bedrijf. "Toonaangevend zijn in je eigen omgeving heeft met engagement te maken. Op vlak van duurzaam ondernemen bijvoorbeeld willen we een voortrekkersrol opnemen, als klimaatpionier van de stad Sint-Niklaas. Met ons competentiecentrum willen we onze medewerkers continu de beste opleidingsmogelijkheden bieden, maar ook scholen kansen geven om ervaring op te doen. We willen ook dat onze mensen hier graag werken en fier zijn op dit bedrijf. Want het gaat niet om centen alleen. We zijn heel erg bezig met het scheppen van de ideale arbeidsomstandigheden om duurzame persoonlijke groei, verantwoordelijkheidszin en initiatief alle kansen te geven en zo wezenlijk welzijn te creëren voor iedereen die met ons samenwerkt. Alleen zo kun je goeie mensen naar hier halen én ze overtuigen om te blijven."

Deel het verhaal van Peter

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.