Van Den Weghe
voor ambacht, kunst en hun bijdrage tot de maatschappij.

Wat midden vorige eeuw begon als een betonfabriek voor de regio rond Zulte in Zuid-Oost-Vlaanderen, is de laatste jaren uitgegroeid tot een bedrijf dat natuursteenplaten aankoopt, op maat verzaagt, afwerkt en plaatst in binnen- en buitenland. Ze worden verwerkt tot vloeren en muren, in keuken- en badkamermeubilair en als designobjecten. “Al van kleinsaf heb ik een passie voor schoonheid, kunst, interieur en architectuur,” vertelt Tanguy Van Quickenborne. “Natuursteen is een moeilijk product, want het is onvoorspelbaar, breekbaar en vlekgevoelig. Maar het is een prachtig mooi materiaal.”

Zeven jaar geleden nam Tanguy het bedrijf over van Philippe, de zoon van stichter Carlos Van Den Weghe. Het bedrijf groeide snel naar een team van zowat 100 medewerkers. Veel nieuwe mensen, maar ook vaklui met jaren ervaring van wie ondertussen ook vaak de zonen in het bedrijf werken. “Onze mensen zijn het allerbelangrijkste. Negen op de tien heeft het vak in het bedrijf zelf geleerd. Ook ik. Toen ik hier begon, had ik wel een masterdiploma en een extra managementdiploma, maar van natuursteen kende ik niéts! Pas na 6 maanden begon ik het voldoende in de vingers te krijgen om mij te amuseren.”

Met een beetje gezond verstand en goesting geraak je heel ver.

“Ondertussen geef ik samen met mijn rechterhand Alain zelf workshops en opleidingen. Maar we laten ook heel veel ruimte voor experiment: als medewerkers een voorstel hebben om iets op een andere of vernieuwende manier aan te pakken, mogen ze dat altijd uitproberen. Ook nieuwe mensen krijgen kansen. We hebben dan ook geen moeite om medewerkers aan te trekken. Met een beetje gezond verstand en goesting geraak je heel ver. Een van onze arbeiders is doorgegroeid tot atelierleider. En onze CNC-machinebediener werkte vroeger in de spinnerij hiernaast. Toen die failliet ging, besloot hij om niet tegen de sluiting te betogen maar gewoon bij ons aan te bellen met de vraag of we een job voor hem hadden. Een fantastisch staaltje van ondernemerschap vind ik dat!”

“De laatste jaren halen we meer veeleisende projecten binnen. Dat is goed én nodig, want als je goeie medewerkers wil hebben en houden, moet je ze voldoende uitdagen in hun job. Hen daarbij vertrouwen geven, vind ik evident. Je schetst een kader en zegt: ‘make it happen.’ Ze kennen hun job véél beter dan ik en ’t zijn volwassen mensen. Zolang het vooruit gaat, moet er dus weinig controle zijn. Wantrouwen is de basis van veel slechte dingen. Maar als vertrouwen mísbruikt wordt, kan ik ook heel categoriek zijn.”

Waarde creëren is het doel van ieder bedrijf. Maar van daaruit kun je vérder gaan.

“Waarde creëren is het doel van ieder bedrijf. Maar van daaruit kun je vérder gaan. Met ondernemers uit West- en Oost-Vlaanderen en diverse kunstenaars hebben we RE-art georganiseerd. We konden 80.000 euro schenken aan het Alexine Clarysse Fonds en Canis Fidelis. Zoiets start bij mijn passie voor kunst, bouwt verder op mijn ondernemersnetwerk en legt een link naar het goede doel. Ik denk daar allemaal weinig over na, maar ik geloof wel in karma: al wat je doet, krijg je ooit in een of andere vorm terug.”

“Ondernemen is als een roetsjbaan. Na dromen, denken, durven en doen is vooral dóórzetten belangrijk. Natuursteen is een natuurproduct waarbij een kleurverschil, een vlek of een breuk al eens voorkomt. Wat wij dan moeten doen, is naar oplossingen zoeken tot de klant tevreden is. Vergelijk het met een fruitboer. Als je een kist sinaasappelen koopt en de helft blijkt rot wanneer je thuiskomt, zijn er twee mogelijkheden. Bij de fruitboer die zegt dat hij daar zelf toch niets kan aan doen, ga je nooit meer terug. Maar als hij je de volgende keer dubbel zoveel appelsienen meegeeft, vind je dat de max!”

Deel het verhaal van Tanguy

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.