Tilda & Grace
zinvolle ceremonies en rituelen

Belangrijke dingen in ons leven vieren we graag. Een huwelijk, een jubileum, een begrafenis of herdenking zijn momenten waarop we stilstaan bij wat er verandert in ons leven. De ceremonies die daaraan gekoppeld worden, zijn vaak religieus van insteek en worden door heel wat mensen eerder als bevreemdend ervaren. Met Tilda&Grace komt Veerle tegemoet aan de vraag naar een ander soort ceremonie om kantelmomenten in ons leven te vieren of te herdenken. Ze gaat daarbij uit van de kracht van kunst om op maat van de persoon in kwestie een authentiek moment te creëren dat betekenis geeft.

Veerle ondervond zelf hoe belangrijk het is om een ceremonie authentiek te maken toen ze door een ongelukkig toeval een reeks begrafenissen bijwoonde. “Ik weet nog goed hoe ik op een begrafenis was en toekeek hoe iedereen afscheid nam van de overledene”, vertelt Veerle. “Een heel pijnlijk moment dat écht pijnlijk werd toen de priester na het groeten de muziek plots stopzette tijdens het lievelingsliedje van de overledene om koudweg over te gaan naar het volgende deel van de dienst. Toen dacht ik: dit kan beter. Dit moet beter!” Ze besloot om haar ondernemersdroom waar te maken en richtte Tilda&Grace op. “Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor ondernemers. De moed om te durven, het risico om te doen. Ik was benieuwd om te weten of ik ook dat ondernemersgen in mij had”, aldus Veerle.

Een kunstenaar zoekt interactie met de wereld rondom zich. Kunstenaars kunnen op een onuitgesproken manier dingen verbeelden en raken daardoor des te meer

Met meer dan 20 jaar ervaring in de cultuursector, is het voor Veerle vanzelfsprekend om de vraag naar betekenisvolle ceremonies en rituelen vanuit de kunsten te benaderen: “Kunst, of het nu toneel, muziek of ambacht is, vertrekt vaak vanuit de wil om te verbinden. Kunstenaars kunnen op een onuitgesproken manier emoties verbeelden en raken daardoor des te meer. Het gebeurt regelmatig dat ik mensen ontroerd zie tijdens één van onze theater- of dansvoorstellingen. Die verbeeldingskracht en gevoeligheid wilde ik benutten in Tilda&Grace”, licht Veerle toe.

Wij lossen niets op. Wij creëren een moment. En we doen dat op een tastbare, juiste manier.

Tilda&Grace reikt een aantal unieke rituelen aan om mensen te helpen stilstaan bij wat ze doormaken. Zo kan een 50jarige tijdens het Boekbindritueel samen met familie en vrienden een boek binden met herinneringen en waardevolle momenten in zijn of haar leven. Bij het verlies van een dierbare gaan de nabestaanden aan de slag met een beeldend kunstenaar om een lijkwade te borduren met persoonlijke teksten en tekeningen. “Door het tastbaar maken en het samen doen, ontstaat er een unieke verbintenis tussen mensen die samen iets doormaken. Tilda&Grace wil dat soort momenten faciliteren voor zij die er nood aan hebben. Tilda&Grace is echter geen therapie. We lossen niets op; we creëren een moment, dat tijd en ruimte geeft. En we doen dat op een tastbare, juiste manier. “We werken persoonlijk en op maat, volgens de vragen en behoeften van elke persoon en kantelmoment.”, verduidelijkt Veerle.

Naast rituelen waarbij mensen samen iets beleven, ondersteunt Tilda&Grace ook ceremonies, voor bv huwelijken als afscheidsvieringen, in zowel concept als tekst. Ze denkt na over de opbouw van een viering en werkt samen met een aantal professionele acteurs die de dienst begeleiden met teksten op maat en passende muziek. “Het doet deugd te zien dat wij iets doen voor mensen dat het verschil maakt. Dat ze dankzij Tilda&Grace een moment in hun leven creëren waarbij ze iets kunnen afsluiten of vieren op een manier die voor hen juist aanvoelt.”

Tilda&Grace maakt rituelen voor particulieren, maar evengoed voor grotere organisaties of bedrijven. "Een pensionering, opnieuw aan het werk na een burn out, reorganisatie van een bedrijf: ook binnen de werkomgeving is nood aan nieuwe rituelen om bewust en met zorg met deze kantelmomenten om te gaan."

Deel het verhaal van Veerle

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.