Tijl Tuinontwerp
De harmonie tussen mens en natuur

Tijl De Meulemeester ontwerpt tuinen die samenwerken met de natuur. De nadruk ligt op inheemse bloemen en planten die bijen en vlinders ondersteunen en op onderhoudsvriendelijke tuinen. Vanuit zijn mobiele ontwerpstudio maakt hij een plan dat past bij de tuin én zijn omgeving.

Tijdens zijn studies als landschaps- en tuinarchitect kreeg Tijl van vrienden en kennissen vaak de vraag ‘of hij niet even de tuin onder handen kon nemen’. Om zijn studie en de praktijk te kunnen combineren startte hij een studentenonderneming op.

Het is snel duidelijk dat Tijl een andere manier van werken hanteert dan de meeste tuinontwerpers. “Ik vind het belangrijk dat de tuin past bij de omgeving, dus geen buxushagen of tropische planten voor mij. Ik moet een plek echt “voelen” om een goed ontwerp te maken. Dat kan niet achter mijn computer. Ik wil het licht voelen, de omgeving bekijken, met mijn handen in de aarde zitten zodat ik echt een ontwerp op maat van die ene plek kan maken.”

Zo kwam Tijl op het idee om zijn passie voor oldtimers te combineren met zijn zaak. Hij bouwde een oude Volkswagen T3 om tot een mobiele ontwerpstudio. Die gebruikt Tijl als tijdelijke woning, want tijdens de ontwerpfase woont hij effectief in de tuin. “Op die manier kan ik mij helemaal onderdompelen in de ruimte die ik krijg en kan ik ook gemakkelijker in interactie treden met mijn klanten. Dan voelen zij zich goed bij het ontwerp én past het goed past bij de plek zelf.”

Tijl dringt er op aan dat zijn klanten zelf de aanleg voor hun rekening nemen. “Zelf je plantjes in de grond steken, daar zit een groot stuk van de voldoening in. Je geniet dubbel van een tuin waar je zelf in gewoeld hebt.”

Je ziet tegenwoordig zoveel mensen die het moeilijk hebben om te ontspannen. Het is altijd druk druk druk. Ik ben ervan overtuigd dat de natuur daar een helende rol in kan spelen.

Met die gedachte in het achterhoofd diende Tijl een verzoekschrift in bij de stad Oudenaarde om een aantal lapjes groen opnieuw aan te leggen. Zo wil hij laten zien wat de voordelen van een “tuin in functie van de natuur” zijn. “Mensen moeten helemaal niet tot Zuid-Frankrijk rijden om te onthaasten. Want in een mooie, natuurlijke tuin kom je helemaal tot rust.”

Deel het verhaal van Tijl

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.

Ontdek een ander verhaal over

Ontdek alle verhalen