Theoria
brengt mensen samen met boekenhuis Theoria

De eigenaars van onafhankelijke boekenhandels maken werk van hun zaak: ze kiezen zorgvuldig de boeken die in hun zaak terecht komen; ze geven graag tips en advies aan hun klanten; ze zorgen ervoor dat hun zaak meer is dan rekken met boeken. In Kortrijk is Boekenhuis Theoria nog meer dan dat. Pascal en Annemie maakten van de boekhandel een belangrijk onderdeel van het stadsweefsel van Kortrijk.

Zowel Pascal als Annemie startten hun carrière in het bank- en beursleven. Ze hadden het echter moeilijk met de ethiek van de bedrijven waarvoor ze werkten en besloten samen een sabat van 3 maanden in te lassen. Die sabat heeft uiteindelijk 3 dagen geduurd. Toen ze zagen dat Boekhandel Theoria een koper zocht, aarzelden ze geen seconde. Ze namen de zaak over en transformeerden haar tot een trefpunt in Kortrijk. Na 6 jaar verhuisden ze naar een indrukwekkend pand op het Casinoplein in Kortrijk. “Dit is echt iets dicht bij ons hart. Een boekhandel is in de geschiedenis altijd een trefpunt geweest. Boeken (en eten) brengen mensen samen en dat willen we met boekenhuis Theoria graag zo houden”, verklaart Pascal.

Dit is iets uit ons hart. Ondanks het harde werken, wil ik nooit iets anders doen.

“Ondernemers moeten hard werken. Ik geloof dat niet alle mensen inzien welke invloed dat heeft op je leven. Wij zijn bijvoorbeeld enkel gesloten op zondag. Dat wil zeggen dat we zondagochtend vrij hebben. Zondagnamiddag zijn we al aan het voorbereiden voor de dag nadien”, legt Pascal uit. “Ondanks de vele uren en de financiële risico’s die je als ondernemer neemt, willen wij beide niets anders doen dan dit.”

De gedrevenheid van Pascal en Annemie uit zich ook in hun visie op wat een boekenhandel kan zijn. Ze zetten zich in voor verschillende sociale doelen en willen hiermee de boekenhandel als een trefpunt zien voor mensen die er één nodig hebben. “Om de 14 dagen organiseren wij een dag waarop allochtonen naar hier kunnen komen om belangrijke documenten te laten vertalen. We organiseren ook regelmatig lunches voor mensen van allerlei nationaliteiten. Eten en boeken, dat brengt mensen samen. En zo hebben zij de kans om hier wat mensen uit de buurt te leren kennen”, licht Pascal toe.

Ik vind het belangrijk om mee te werken aan de toekomst van onze stad.

Nu de boekhandel gelegen is in een historisch pand van Kortrijk, beseft Pascal des te meer hoezeer zijn zaak gelinkt is aan de toekomst van de stad. “Het feit dat er zo’n zaak in een stad gevestigd is, draagt veel bij aan de allure van een stad. Er zijn in deze buurt heel wat ontwikkelingen op til en wij blijven graag betrokken. We spelen graag in op de dingen die hier nodig zijn. Zo is het onze droom om ook buiten de deuren van Theoria een trefpunt te creëren voor mensen die van boeken (en cultuur in het algemeen) houden. Als we daar nog meer mensen mee verbinden, dan zijn we geslaagd in onze opzet.”

Deel het verhaal van Pascal

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.