Swelvet
Zieke bomen en onze natuur in het algemeen.

Hout is een materiaal dat altijd werkt. Heel veel mensen kiezen voor hout in hun interieur of in de tuin. Ook in de publieke ruimte worden banken en speeltuigen vaak uit hout opgetrokken. Maar hout heeft ook z’n prijs. Voor elke kast moeten er meerdere bomen gekapt worden. Dat fragiele evenwicht tussen vraag en aanbod proberen Michael Bonne en Kevin Brondel al van bij het begin van Swelvet te behouden. Ze maken er een punt van om mooie creaties te maken waarvan de impact op de natuur minimaal is.

Na hun studies aan de Thomas More Hogeschool in Mechelen, gingen Michael en Kevin eerst elk hun eigen weg. Ze ontmoetten elkaar zo’n drietal jaar geleden opnieuw en besloten om samen de schouders onder Swelvet te zetten. Het was hun passie voor duurzaamheid die hen uiteindelijk terug samen bracht. Beiden vonden het een fijne ervaring om van gedachten te kunnen wisselen met iemand die op dezelfde golflengte zat.

“Duurzaamheid zit in onze generatie. Wij beseffen heel goed dat je iets goed moet doen voor onze planeet”, vertelt Michael. “Het is er bij ons echt ingebakken. We letten heel erg op het materiaal dat we gebruiken en proberen afval zo veel mogelijk te beperken. Je kunt nog heel wat doen met overschotten. Het materiaal dat we gebruiken, proberen we zo lokaal mogelijk te zoeken. Korte keten is voor ons een basisprincipe.”

Wij willen inspireren en laten zien dat het ook anders kan.

Dat mondde onder andere uit in ‘Retreeve’, een project waarbij Michael en Kevin bomen uit de buurt die gekapt moeten worden, hergebruiken in vernieuwende ontwerpen. Die bomen zijn soms ziek of staan op een onveilige plaats. Swelvet haalt het hout op en probeert de bomen alsnog een verder leven te geven. De krachtige en speelse vormen integreren ze in speeltuinen, zitlandschappen of meubels. De connectie tussen boom en mens is op die manier heel dichtbij. “Dat is net wat wij willen doen. Het plezier van onze job zit in het maken van producten en in het ervaren hoe die tot leven komen bij mensen. Als we zien dat het juist zit, dan is dat een instant beloning van onze vele uren werk,” zegt Michael enthousiast.

Ondanks het gebrek aan incentives vanuit de overheid om het op deze manier te doen, blijven Michael en Kevin volharden in hun principes. “Dat zal waarschijnlijk nooit resulteren in een aanzienlijke groei van de zaak of hoge winstmarges,” zegt Kevin, “maar daar hebben we het al vaker over gehad. Wij zijn ondernemer geworden om te doen wat we graag doen en we willen daar een bepaalde vorm van levensconfort voor ons en ons gezin aan overhouden. Dat moet niet altijd groter en groter worden. Als de zaken blijven lopen zoals ze nu doen, dan zijn wij heel content. Voor ons het belangrijker om die duurzaamheid te blijven doortrekken en daar willen we zo min mogelijk compromis in sluiten.”

En net daarin wil Swelvet ook inspirerend zijn. Door de juiste producten neer te zetten, hopen ze dat mensen inzien dat het ook anders kan. “Als het aantal mensen dat daar ook voor wil betalen eenmaal begint te groeien, dan is er plaats voor meer duurzaam maatwerk. En dan hopen we dat ook meer ondernemers op die manier gaan werken.”

Deel het verhaal van Michael Bonne

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.