Staycation Squad
de ultieme vakantie ervaring bij jou thuis

Zelfs nu de meeste grenzen terug open zijn, kiezen veel Belgen dit jaar voor een vakantie in eigen land. Met Staycation Squad kunnen ze thuis zelfs het ultieme hotelgevoel oproepen, compleet met kok, kamermeisje, conciërge, butler en poolboy. Toen Covid-19 haar evenementenbureau lamlegde, stampte Sophie Naze in geen tijd het nieuwe concept uit de grond. “Elke dag is een kans om iets anders te doen dan ik gisteren deed: dat is mijn ondernemersspirit.”

Sophie kreeg de evenementenmicrobe te pakken toen ze in de hotelsector werkte. “We hadden ook vergaderzalen voor bedrijven. Ze vroegen me dan wat het beste restaurant in de buurt was, waar ze hun buitenlandse gasten een dag mee naartoe konden nemen, of ik geen leuke teambuilding activiteit kende,… Ik zag een gat in de markt voor een strategisch evenementenbureau, dat niet noodzakelijk alles van A tot Z zelf moest doen. Veel bedrijven konden het praktische luik gerust voor hun eigen rekening nemen, ze zochten vooral ideeën en inspiratie. Zo is KonseptS ontstaan. We kunnen evenementen van naaldje tot draadje organiseren als klanten daarom vragen. Maar we kunnen ook – zoals de naam al doet vermoeden – concepten bedenken waar ze dan zelf mee aan de slag kunnen.”

Vorig jaar kreeg KonseptS er een broertje bij: O’Revoir. “Ik heb zelf geen gemakkelijke jeugd gehad, en het heeft me altijd gestoord dat onze samenleving verdriet wegstopt”, legt Sophie uit. “Dat is zeker zo als er mensen sterven. We geven rouw geen plaats. Met O’Revoir willen we op een andere manier afscheid nemen. We praten met mensen over de manier waarop ze hun eigen afscheid zien, en we leggen dat vast in een Wensakte. Zo kunnen we zorgen voor een persoonlijk afscheid dat heel dicht aansluit bij wie de overledene écht was. We vieren het leven. Zo’n persoonlijk afscheid helpt ook het rouwproces van de achterblijvers. Covid-19 heeft dat rouwen on hold gezet. Daarom hebben we ook een concept uitgedacht voor bijzondere herdenkingsmomenten. Uitgestelde rouw mag geen afstel zijn. Met een herdenkingsmoment op een ander moment kan het rouwproces voor de nabestaanden een nieuwe start nemen, op een gezondere manier.”

“O’Revoir is echt pionierswerk. Zeker in België is de dood nog echt een taboe, terwijl we vroeg of laat allemaal sterven. We coachen ook bedrijven. Hoe ga je ermee om wanneer er plots een stoel leeg blijft? Voor collega’s is dat niet eenvoudig, je verliest iemand waar je heel veel tijd mee doorbrengt en die je heel goed kent. Maar op het werk krijgt rouw al helemaal geen plaats. We zijn nog niet zo heel lang bezig, maar we merken dat de nood enorm groot is.”

De hotelervaring, de evenementen, de creativiteit: bij Staycation Squad komen al mijn passies samen.

In volle coronacrisis – toen evenementen én afscheidsvieringen plots verboden terrein waren - stampte Sophie nog een nieuw bedrijf uit de grond: Staycation Squad. Al was dat idee al beginnen rijpen voor Covid-19 uitbrak. “Vorig jaar hebben we in het voorjaar een grote reis gemaakt en zijn we in de zomer gewoon thuisgebleven. Dat was eigenlijk een geweldige vakantie, we hebben fantastische plekken in eigen land ontdekt. Alleen ’s ochtends de glazen van de avond voordien opruimen en dat soort dingen was er soms even te veel aan. Toen dacht ik: als je mensen thuis nu eens de volledige hotelbeleving aanbiedt? Iemand die je bed opmaakt, je een cocktail klaarmaakt, lekker eten kookt,…?”

“We zaten tot over onze oren in het werk bij KonseptS, dus ik schoof dat idee op de lange baan. Tot we net voor het coronavirus toesloeg op reis waren in Bali. Toen we nog net met een van de laatste vluchten terug naar België keerden, zei mijn man dat het moment nu misschien wel gekomen was om dat idee van vorig jaar terug uit de schuif te halen.”

Staycation steunt op twee pijlers, verduidelijkt Sophie. “De Homies vormen de eerste pijler. Een Homie is een conciërge, kok, kamermeisje, ober en zelfs poolboy in één persoon. Hij of zij neemt je volledige huishouden over en zorgt voor een zorgeloze vakantie. De tweede pijler is dan de Squad. Sommige mensen doen op vakantie niets liever dan bakken aan een zwembad of een strand, sommige mensen springen van het ene avontuur naar het andere, nog andere mensen schuimen musea af. We werken samen met verschillende zelfstandigen die voor het ‘entertainment’ zorgen: van yoga of aquagym tot circuslessen voor de kinderen. De hotelervaring, de evenementen, de creativiteit: bij Staycation Squad komen al mijn passies samen.”

Een boom verliest zijn bladeren en staat het jaar nadien terug in bloei. Zo kijk ik ook naar ondernemen.

Staycation Squad is jong, maar het idee slaat volgens Sophie aan. “We hebben ons team aangepast aan de nieuwe noden, we hebben 3 nieuwe mensen mee aan boord genomen. Een keten van reisagenten verkoopt onze ervaring aan hun klanten. Ook bedrijven tonen interesse in waardebonnen om hun personeel te bedanken, ze willen in deze moeilijke tijden iets meer doen dan de klassieke fles champagne of de bos bloemen. Maar Staycation Squad is meer dan puur overleven. Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen dankzij de coronacrisis gaan ontdekken dat vakantie thuis helemaal geen straf is. Meer zelfs: dat het misschien wel de ultieme onthaasting is. Niet alleen in de zomer, maar 365 dagen per jaar willen we een vakantiegevoel oproepen.”

“De coronacrisis is voor mij als ondernemer een bevestiging van mijn levenstraject. Ik heb moeten vechten, wendbaar moeten zijn, mezelf moeten redden en heruitvinden. Dat is precies wat ik nu als ondernemers doe: mijn bedrijf heruitvinden. Elke dag is een kans om iets anders te doen dan ik gisteren deed. Een boom verliest al zijn bladeren, maar staat het jaar nadien gewoon opnieuw in volle bloei. Zo kijk ik ook naar ondernemen.”

Deel het verhaal van Sophie

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.