Urban Smart Farm
duurzame akkerbouw en visteelt

In de zeecontainers op de stadsboerderij van Smart Farmers wordt zuivering en hergebruik van grondstoffen op een slimme manier gecombineerd. De visteelt en landbouw van Smart Farmers heeft een mooie opbrengst, en dat op een kleine oppervlakte, zonder af te hangen van de omgeving. Daarmee bieden ze een oplossing voor een van de vele uitdagingen van de voedselindustrie.

Pascal had altijd al een fascinatie voor alles wat met cleantech te maken heeft en zag in 2014 zijn kans schoon om daar ook iets mee te doen. Smart Farmers begon met een testopstelling op de zolder van Pascal en verhuisde na een jaar naar de kelders van de Universiteit van Gent. 

Samen met Bart runt Pascal alles wat met aquaponics (het combineren van visteelt met hydrocultuur) te maken heeft: over het kweken van de planten en vissen tot het testen en optimaliseren van de systemen, tot en met de verkoop en distributie van de vissen en kruiden.

Dat is voor mij de echte meerwaarde: onze rendabiliteit zowel ecologisch als economisch maken.

Want Pascal ziet het groots.. Zowel akkerbouw als visteelt staan zwaar onder druk omwille van hun ecologische voetafdruk en de beperkte middelen om rond te komen. Pascal wil Smart Farmers graag bij de boeren introduceren om samen te bekijken hoe ze rendabel kunnen zijn met een zo klein mogelijke impact op milieu en een zo leefbaar mogelijk business model voor de boer zelf.

“Nu zijn we volop aan het commercialiseren, “ meldt Pascal fier, “we bekijken hoe we zowel de producten als het volledige systeem in de cyclus kunnen brengen. We hebben daar een geweldige opportuniteit gekregen in een pand in Gent.

Deel het verhaal van Pascal

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.