Skatehouse
skaters en motorliefhebbers in Mechelen en daarbuiten

Net buiten de ring heeft Mechelen een groot betonnen skatepark. Toen Renaud zijn zoontje naar het skatepark vergezelde, stoorde het hem dat er geen bar of warme plek was van waaruit je als ouder een oogje in het zeil kon houden. Geïnspireerd door een Australisch concept openden Renaud en partner Jane naast het skatepark Skatehouse, de combinatie van een bar, skateshop, motorshop en clubhuis.

“Vroeger was ik mede-eigenaar van twee motormagazines. Ik was er journalist en testrijder, een beroep dat wel enige risico's inhield. Bovendien zag ik nog maar weinig toekomst in print. De tijd was rijp voor iets anders en toen ontdekte ik in Australië Deus ex Machina, een bar gecombineerd met een motor- en surfshop. Het begon te kriebelen...”, schetst Renaud. Na een jaar proefdraaien in een pop-up shop in het centrum van Mechelen, verhuisde Skatehouse definitief naar De Loods, vlak naast het skatepark.

Met Skatehouse wil Renaud een totaalervaring aanbieden en een plek creëren waar (ouders van) skaters en motorliefhebbers zich thuis voelen. “Ik wil dat Skatehouse een plek is waar iedereen zich instant goed voelt, waar er geen stress is. Iedereen mag hier gewoon komen hangen. Ik vind het geweldig als één van die jonge gasten me toevertrouwt dat hij vóór Skatehouse hele dagen alleen thuis zat, maar nu een plek heeft waar hij graag is”, lacht Renaud tevreden.

Het thuisgevoel ontstaat ook door het lidmaatschap. Als lid ben je verzekerd – geen overbodige luxe – en geniet je nog andere voordelen, zoals het gratis lenen van een helm. Renaud lacht: “Ik heb me voorgenomen om alle leden bij naam te kennen, maar ik had niet verwacht dat we al zo snel aan 250 leden zouden zitten!” Tijdens de verbouwing van de nieuwe locatie kwamen ook leden helpen, zo maar, omdat ze enthousiast zijn over Skatehouse.

Maar waarom de combinatie van motors en skateboards? “Motors zijn altijd mijn passie geweest en vroeger heb ik zelf veel geskatet en in een skateshop gewerkt”, legt Renaud uit. Volgens hem hebben motorrijders en skaters een belangrijk punt gemeen: ze houden wel van wat risico. “Vandaag leven we meer en meer in een maatschappij die gefixeerd is op veiligheid,” zucht Renaud, “zeker de motorsector vindt steeds minder ingang bij jongeren. Maar skaten en motorrijden is een gelijkaardige sensatie, voor mij hoort het perfect samen.”

Tegenwoordig kan het gebeuren dat je producten goedkoper online vindt, maar Skatehouse wil het verschil maken door de service die ze bieden. Zo stellen ze materiaal ter beschikking voor kleine herstellingen en geven ze ook advies. “Het geeft zo veel voldoening om te zien dat die jonge skaters beter worden omdat je hen het juiste materiaal hebt aangeraden of omdat ze jouw tips ter harte nemen. Het is een soort van directe feedback die ik in de journalistiek wel miste”, getuigt Renaud.

De site waar Skatehouse gevestigd is, is nog in volle ontwikkeling. Renaud hoopt in de toekomst samen te werken met de andere initiatieven die zich op Perron M zullen vestigen en zo de alternatieve stroming in Mechelen te versterken. Maar Renaud kijkt ook buiten Mechelen: zo houdt hij ook inzamelacties voor Make Life Skate Life. Deze non-profitorganisatie bouwt skateparks samen met lokale gemeenschappen over heel de wereld.

Over de toekomst van Skatehouse is Renaud positief. “Als ondernemer moet je flexibel zijn. Het concept zoals het nu is, werkt. Maar misschien dat we in de toekomst meer de nadruk op de shop of juist meer op de bar zullen leggen, we zien wel. Eén ding is zeker, Skatehouse zal nooit steps verkopen of een nachtclub worden”, lacht Renaud.

Deel het verhaal van Renaud

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.