Pure by Luce
eerlijke en duurzame sportkleding

Loes Vandekerckhove is eigenaar van Pure By Luce. Een duurzaam sportkledingmerk die alles met respect produceert. Zowel rekening houdend met de impact op de aarde als met de omstandigheden waarin het gemaakt wordt. De materialen zijn milieuvriendelijk en zijn afkomstig uit Europa, waar de kleding zelf ook geproduceerd wordt. Alles wordt dus zo lokaal mogelijk gedaan voor een zo klein mogelijke voetafdruk. “Na mijn studies wist ik nog altijd niet wat ik precies wou doen, toen ben ik beginnen nadenken over al mijn passies: sporten, reizen en duurzaamheid. Zo ben ik het idee voor een eigen kledingmerk beginnen uitwerken.” Na een geslaagde crowdfunding was Pure By Luce geboren.

Mijn kleding mag geen wegwerpproduct worden.

Pure By Luce werkt niet met seizoenen. Alle collecties zijn gebaseerd op landen waar Loes naartoe reist om daar samen met een lokale designer nieuwe prints te ontwerpen. Elk jaar verschijnt een nieuwe collectie. “Mijn liefde voor reizen is vooral ontstaan door mijn uitwisseling naar Mexico, dat is dan ook mijn eerste inspiratieland geworden.” De collecties zijn ook afgestemd op elkaar, je kan stukken van verschillende collecties ook perfect met elkaar combineren. “Mijn kleding is niet seizoensgebonden en collecties vullen elkaar aan, dat is om het hele proces te vertragen. Er zijn ook geen solden. Als een bepaald model heel succesvol is, laat ik dit ook opnieuw produceren. Zo is de Noemie Tulum van de Mexico collectie een echte bestseller.”

Sportkleding is een manier om mensen te empoweren, niet alleen de mensen die mijn merk dragen maar ook de producenten.

“Ik wil niet dat mijn kleding een wegwerpproduct wordt. Ik vind het tof wanneer mensen zeggen dat ze gespaard hebben voor mijn merk, dat de waarde van mijn kleding gezien wordt en mensen het verhaal kennen. Maar ook wanneer ze Pure By Luce kennen door een mooie print en pas daarna het duurzaam verhaal te weten komen. Ze zijn hoe dan ook geïnformeerd. Sportkleding is ook een manier om mensen te empoweren, niet alleen de mensen die mijn merk dragen maar ook de producenten. Ik zou niet gewoon mijn klanten moed willen geven om dan het tegenovergestelde te doen bij de producenten.”

De mode-industrie is heel gesloten. Dat heeft Loes als start-up aan de lijve mogen ondervinden. “Het is echt moeilijk om als starter met je kleding langs winkels te gaan die seizoensgebonden werken, zij kopen hun collecties al een half jaar op voorhand.” De mode-industrie is moeilijk te doorbreken, dat maakt het voor ondernemingen die wel duurzaam te werk willen gaan nog moeilijker om door te breken. “Om een goede producent te vinden moet je echt connecties hebben, de meeste producenten zijn niet transparant.” Als je een duurzame en eerlijke productie eist wordt je vaak de deur gewezen.

Alle collecties moeten combineerbaar blijven met elkaar. De collecties Mexico en Zuid-Afrika zijn perfect te combineren met stukken uit de gloednieuwe Marokko-collectie. Dit jaar is Pure By Luce all the way gegaan met haar inspiratieland. “Voor de shoot van de nieuwe collectie heb ik niet alleen met een Marokkaanse designer samengewerkt, ook het shooting team en het model zijn Marokkaans.” En er staan nieuwe plannen en ideeën te broeden bij Loes. “Mijn doel is dat Pure By Luce als een degelijk merk tussen andere sportmerken kan hangen in de winkels, niet alleen omdat het duurzaam is maar ook omdat het kwaliteitsvol is.” Ook staat er ons misschien een mannencollectie te wachten. Maar dat is voorlopig nog een idee. Op de hoogte blijven dus.

Deel het verhaal van Loes

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.