Places2Bee
meer bijen, meer biodiversiteit

Twee jaar geleden stapte Elie Naudts in een nieuw ondernemersavontuur met zijn vrouw Annelies. Bijen staan centraal in hun verhaal, want met Places2Bee verhuren ze bijenkasten, verkopen ze bloemenmengsels en oogsten ze zuivere honing. Het doel? Mensen bewust maken van het belang van de biodiversiteit en hen zo dichter bij de natuur brengen.

Het ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan. Elie Naudts is trekkende kracht van twee organisaties waar groei en ontwikkeling centraal staan. Samen met zijn vrouw zocht hij nog naar een stiel. “Toen we een documentaire zagen over het reilen en zeilen binnen de imkerwereld, wisten we meteen dat we hier iets mee wilden doen.” Het imkeren zat gelukkig ook al in de vingers én in de familie. “Annelies haar grootvader was vroeger een grote hobbyimker. Na zijn dood erfden we enkele bijenkasten, maar die stonden lange tijd in ons tuinhuis. Nu blinken ze in onze tuin. Ik leerde imkeren door boeken te lezen en praktijkervaring op te doen. Ik kon ook rekenen op de steun van mijn schoonfamilie.”

Zonder bijen, geen lekkernijen.

Het project van Places2Bee is in eerste instantie gericht op biodiversiteit en niet op de productie van honing. “Als we spreken over Places2Bee denken mensen eerst aan honing. We bieden zuivere en lokale honing aan, maar als zij-product. We willen voornamelijk bijdragen aan de biodiversiteit. Als je bijen houdt, zorgen ze voor de bestuiving van verschillende planten. Dit draagt bij aan het onderhoud van onze eigen biotoop, wat veel belangrijker is dan puur de productie van honing.”

“We wilden geen onderneming starten met een louter commercieel doel. Het maatschappelijke en menselijke bredere doel is de echte drijfveer geweest van onze start. We willen mensen iets bijleren en hun bewustzijn vergroten over het belang van bijen in ons eigen bestaan. Bijen en mensen zijn aan elkaar verbonden. Zonder bijen zou je geen koffie, chocolade of zelfs koekjes meer vinden in de supermarkt.”

Voor elk wat wils: iedereen kan zijn steentje bijdraen.

Elie en Annelies bieden verschillende pakketten aan: “Bij ‘Adopt A Bee’ of ‘Adopt A Queen Bee’ adopteer je een bijtje en ontvang je een certificaat met achtergrondinformatie over de bij. Dit is voornamelijk voor mensen die een project willen ondersteunen met de focus op het milieu en de biodiversiteit, maar die zelf de plaats noch ambitie hebben om te imkeren. Met ‘Adopt A Bee Hive’ huur je een kast op onze eigen locatie, en met ‘Host A Hive’ krijg je de volledige imker-ervaring, maar wel met onze steun en ervaring.”

Het mooie aan deze pakketten is dat iedereen zijn steentje kan bijdragen. “Places2Bee maakt zorg voor bijen en de natuur toegankelijk voor iedereen. We proberen mensen te overtuigen zich in te zetten voor de lokale biotoop. Mensen die geen tuin hebben kunnen een bijtje adopteren. Mensen met een tuin, maar met een angst voor bijen, kunnen onze bloemzaadjes planten.”

Naast deze pakketten ontvang je van Elie heel wat expertise en krijg je toegang tot een open imkerscommunity. “Ons businessmodel is zo opgebouwd dat onze inkomsten voornamelijk uit het lidmaatschap van onze BEElievers komen. In ruil zetten we kasten en helpen we met het onderhoud en het imkeren. Ik ga niet elke week langs bij leden want ik kan gemakkelijk digitale ondersteuning bieden vanop afstand. Af en toe een berichtje in onze Whatsapp-groep over de beweging aan de vliegplank van de kast, dat doet me deugd. Leden die kennis met elkaar uitwisselen, en met een open houding communiceren over hun bijenkasten, daar gaan we voor.”

Schoonheid is dichterbij dan je zelf denkt.

Elie en Annelies halen er voldoening uit als leden respectvol omspringen met de natuur en met wat die ons schenkt. “Heb respect voor wat je eet. Besef dat de natuur ons unieke producten schenkt waar we voorzichtig mee moeten omspringen. We leven in een welvarende samenleving, maar beseffen niet waar dat van komt. Het eerste wat ik doe als ik opsta is naar mijn bijen kijken. Dat brengt rust. Als ik beweging in de tuin zie, besef ik hoe dichtbij schoonheid is.”

Deel het verhaal van Elie

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.