Oogst
opkomend talent in beeldende kunst, literatuur en film

Volgens Jozefien Van Beek heeft iedereen ‘iets’ met kunst. Ook al is het voor velen misschien een abstract begrip dat veraf lijkt te staan. Als bezielster en hoofdredacteur van Oogst, biedt ze opkomend talent een platform.

Het concept van een kunstmagazine over beeldende kunst, literatuur en film met tijdloze inhoud, zonder advertenties, kwam op de proppen na een bezoek aan Parijs. “We waren daar op een schrijfresidentie waar veel jonge mensen met zoveel ideeën in hun hoofd rondliepen. Dat inspireerde ons enorm en heeft ons in gang gezet.

Wij zijn zelf altijd op zoek naar talent. En dat is er met hopen.

Jozefien geeft in Oogst magazine opkomend talent een duwtje in de rug door hen een platform te geven. “Het idee is er gekomen doordat we zelf al spontane inzendingen kregen. Dus hebben we op onze website meegedeeld dat iedereen verhalen mag inzenden. Als er iets tussen zit dat past binnen Oogst, geven we de auteurs zoveel mogelijk feedback en werken we samen aan een tekst die in Oogst gepubliceerd wordt.”

Naast de geschreven inzendingen publiceert Oogst opkomend kunsttalent. In de rubriek “De belofte” krijgen beginnende kunstenaars ruimte om hun werk voor te stellen aan de lezer. “Dat zorgt voor een soort portfolio voor die kunstenaar, ook al is dat ons doel niet per se. We proberen dat voor alle disciplines te doen, gaande van illustratoren tot fotografen en beeldende kunstenaars. Omdat er gewoon zoveel onbekend talent is.”

Eén van onze spontane inzendingen werd opgepikt en is nu freelance journalist. Dat is toch echt geweldig.

Dat kunst voor velen een abstracte wereld is, beseft Jozefien maar al te goed. Toch wil ze daar met Oogst iets aan veranderen. “Mijn moeder was er ook altijd van overtuigd dat ze niets met kunst te maken had. Omdat ik haar dochter ben, heeft ze een abonnement genomen op Oogst. Ze zegt nu zelf dat ze het magazine tot haar eigen verbazing heel graag leest. En dat ze nu begrijpt waarom kunst mij zo interesseert. Dat is iets dat ik graag aan iedereen wil meegeven. Dat kunst iets met je kan doen. En dat iedereen iets met kunst heeft. Want kunst gaat over de wereld, over het leven en ook over jou.”

Deel het verhaal van Jozefien

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.