Omegabaars
duurzame en lekkere vis

De vis van de toekomst komt uit Kruishoutem. Het Omegabaars concept is een creatie van bioloog Stijn Van Hoestenberghe, de vegetarische kweekvis moet een einde maken aan overbeviste en vervuilde zeeën en oceanen. “Ik wil de meest duurzame vis ter wereld kweken.”

Overbevissing bedreigt niet alleen hele soorten, het is ook een regelrechte aanslag op de levensbelangrijke ecosystemen in zeeën en oceanen. Kweekvis kan een oplossing zijn, maar ook die is volgens Stijn Van Hoestenberghe minder duurzaam dan hij op het eerste zicht lijkt. “De bassins en de kooien staan nog altijd in zeeën en rivieren, het afval van de vissen stroomt gewoon het water in. En om die vissen te voederen, wordt nog altijd massaal vis gevangen.”

Omegabaars gooit het over een andere boeg, legt de uitvinder uit. “De vis is een vegetariër. Hij eet geen vismeel of visolie. Het heeft jaren wetenschappelijk onderzoek gekost om de juiste voedingsmix te vinden, die ervoor zorgt dat de Omegabaars even snel groeit en even voedzaam is als een vis die wél vis eet. Dat is gelukt: hij zit boordevol Omega 3-zuren. Daar heeft hij ook zijn naam te danken.”

Voor de liefhebbers: de smaak van Omegabaars ligt een beetje tussen dat van tong, forel en zeebaars. Omdat het een vette vis is, kan je hem uitstekend bakken. Ook op de barbecue. Gerookt heeft hij iets weg van paling. En hij duikt ook steeds vaker rauw op, in sushi of als tartaar of ceviche.

100 procent circulair.

De Omegabaars wordt ook niet op een rivier of in zee gekweekt, maar op land. In Kruishoutem, naast een tomatenkwekerij. “De bassins worden gevuld met regenwater, de serres verwarmen de basins. Rietvelden zuiveren het afvalwater van de vissen, dat daarna gebruikt wordt om de tomaten te besproeien. Elke dag vloeit er 50 tot 100.000 liter gezuiverd afvalwater naar de tomaten, de mest van de vissen dient om de akkers te bemesten of energie op te wekken voor de biogasinstallaties. 100 procent circulair.”

Ik wil anderen inspireren. Ik wil de hele visserijsector dooreenschudden.

Stijn Van Hoestenberghe heeft niet bepaald de gemakkelijkste weg gekozen als ondernemer. “Ik stond voor een dubbele uitdaging. Ik moest niet alleen een nieuw product maken, ik moest ook meteen het hele productieproces van nul uitvinden. Ik kon niemand om raad vragen, laat staan in dienst nemen, want er was simpelweg niémand die ervaring had in wat ik wilde doen. Een vegetarische vis kweken in een gesloten omgeving op land, dat was totaal nieuw toen ik met Omegabaars begon.”

“R&D en productie gaan hand in hand bij ons. (lacht) Onze productie is onze R&D. Ondernemen is een leerproces dat nooit stopt, elke dag ontdek ik nieuwe dingen. Omegabaars is een pilootproject. Ik wil anderen inspireren, ik wil de visserijsector dooreenschudden. Maar dan moet ik niet alleen tonen dat je vis op een veel duurzamere manier kan kweken, dan moet ik ook tonen dat er geld mee te verdienen valt. Dat het leefbaar is om het op een radicaal andere manier aan te pakken.”

Als Jeroen Meus beslist om Omegabaars te serveren, dan doet hij dat echt niet voor mijn schone ogen.

Omegabaars ligt in de rekken bij onder andere Carrefour, Albert Heijn en Spar. Heel wat chefs en restaurant hebben hem op de kaart staan. Wie nog Omebaars wil bestellen, komt op een wachtlijst terecht. Dat Stijn Van Hoestenberghe de vraag niet kan bijhouden, was in het begin niet vanzelfsprekend. “Belgen zijn conversatief, (lacht) zeker als het over hun eten gaat. Hoewel de meeste zeebaars, zalm of forel die weten waarschijnlijk al kweekvis is, heeft die nog altijd niet de reputatie die hij verdient. Alsof hij minderwaardig is aan wilde vis.”

“Ik steek heel veel tijd in het verhaal van Omegabaars. Ik vertel waarom we duurzame vis kweken, hoe we dat precies doen, wat het verschil is met wilde vis en vooral met andere kweekvis. Soms voel ik me naast wetenschapper en ondernemer ook een beetje een missionaris. Die inspanningen lonen. Als Jeroen Meus beslist om Omegabaars te serveren, dan doet hij dat echt niet voor mijn schone ogen. Dan doet hij dat omdat het naast een duurzame vis ook gewoon een voedzame, lékkere vis is.”

Deel het verhaal van Stijn

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.