Mic Mac Minuscule
wie tweedehands kinderspullen wil kopen of verkopen

Wil je als jonge ouder bewuste keuzes maken, dan kan je een geboortelijst leggen bij een ecologische kinderwinkel, of moet je zelf beginnen tweedehands stuks te verzamelen. De eerste optie kost vaak extra geld, de laatste tijd en moeite. En net daar biedt Mic Mac Minuscule een oplossing: een Mic Mac Madam (of Meneer) komt bij jou langs om samen een geboortelijst op te stellen met tweedehands artikelen, geheel naar jouw wens, tegen de helft van de nieuwprijs.

Toen Jona en Gert hun zoontje verwachtten, legden ze bewust geen geboortelijst aan, om een overdaad aan spullen te vermijden. Toen bleek echter dat ze daardoor net méér ongewenste cadeaus in huis kregen. Jona zag het gat in de markt en bedacht samen met partner Gert Mic Mac Minuscule. Dé oplossing voor milieubewuste toekomstige ouders of ouders die een hekel hebben aan te veel spullen. Op basis van jouw wensen trekt de Mic Mac Madam of Meneer van jouw regio erop uit om de spullen voor jouw lijst te verzamelen via tweedehands aanbieders uit jouw buurt. De enige voorwaarde is dat Mic Mac Minuscule je verplicht om een deeltje van je besparing ten opzichte van een 'nieuwe' geboortelijst te storten aan een goed doel naar keuze.

“Met een tweedehands geboortelijst geef je een positief signaal aan je omgeving”

“Mic Mac Minuscule is doordrongen van duurzaamheid, we willen de drie P's (Planet, Profit en People) zo ver mogelijk doortrekken in onze werking”, legt Jona uit. De winst voor de planeet is vrij duidelijk. De ecologische voetafdruk van één nieuwe kinderstoel is immers twaalf keer groter dan die van de tweedehandse, gepimpte versie die zij aanbieden.

“We hameren er ook op bij onze Madammen dat ze niet het hele land moeten afschuimen naar spullen. We hebben geen centrale opslagruimte, eveneens om die mobiliteitsimpact te beperken”, vult Jona aan. “Daarnaast werken we ook met een sociale maatwerkplaats die o.a. opbergmanden voor speelgoed maakt uit recupstof zoals oude gordijnen.”

Maar Mic Mac Minuscule gaat ook proactief te werk: “We adviseren mensen geen dingen op hun lijst te zetten die ze niet nodig hebben. Liever vragen we hen om ook al te denken aan wat ze niet onmiddellijk nodig hebben, zoals bijvoorbeeld een loopfietsje.

“We willen een rimpeleffect creëren”

Mic Mac Minuscule wil ook financieel een duurzaam bedrijf zijn. Het franchisesysteem met de Mic Mac Madammen en Meneren laat toe om snel uit te breiden. “Op die manier kunnen we niet enkel het verschil maken hier in Gent, maar in heel Vlaanderen. Ook de keuze om te werken met online geboortelijsten laat toe dat elk koppel zijn bewuste keuze voor tweedehands toont aan vrienden en familie, die hier hopelijk dan op hun beurt even bij stilstaan”, licht Jona toe. “Verder denken we ook na over duurzame geboortekaartjes, alternatieven voor doopsuiker etc.”

Tot slot willen Jona en Gert ook dat de Mic Mac Madammen een zinvolle job hebben. Van het eerste gesprek, het opmaken van een moodboard, het advies geven over welke spullen je nu écht nodig hebt, de zoektocht naar spullen en het uiteindelijke afleveren van de geboortelijst, de Mic Mac Madam is bij elk aspect betrokken. “Het is de meest logische feedbackloop en het geeft ook de meeste voldoening. We willen bandwerk zeker vermijden!”, benadrukt Jona.

Deel het verhaal van Jona

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.