Makeup Heartist
makeup en extra zelfvertrouwen voor blinden en slechtzienden

Indien je je zicht zou verliezen, zouden handelingen die voordien vrij evident leken, niet meer zo vanzelfsprekend zijn. Je nagels knippen en lakken bijvoorbeeld, en jezelf opmaken is opeens niet meer mogelijk zonder hulp. Aan dergelijke problemen wordt nog maar al te weinig aandacht besteed. Aan de hand van individuele workshops begeleidt Nele Symons van Make-up Heartist blinden en slechtzienden stap voor stap bij het zelfstandig aanbrengen van hun make-up, zodat ook zij weer kunnen stralen.

Met haar onderneming Make-up Heartist ondersteunt Nele Symons als enige in België de wens van blinden en slechtzienden om te stralen. “Dit initiatief is geboren omdat ik zelf een pijn heb ervaren, want ook ik ben slechtziend. Wanneer mijn ziekte op mijn 18de werd vastgesteld, was dit heel beangstigend omdat ik niet wist waar dit me zou brengen. Maar wat ik het meest vreesde, was dat ik mijn vrouwelijkheid zou verliezen. Het besef dat ik mezelf niet meer zou kunnen opmaken, raakte mij diep.” Daarom bleef Nele niet bij de pakken zitten, en leerde ze zichzelf verschillende technieken aan om zich zonder spiegel te maquilleren. Wanneer ze echter recent te horen kreeg dat haar oogziekte zijn maximale grootte had bereikt en in zijn kleinste vorm aanwezig was, zag Nele haar kans. Ze besloot een professionele make-up opleiding te volgen bij Make-up Designory Antwerpen, en combineerde deze kennis met haar eigen technieken om slechtzienden en blinden op weg te helpen. Op 1 april 2019 startte Nele als 27-jarige met Make-up Heartist, een project dat haar zeer nauw aan het hart ligt.

De persoonlijkheid van vrouwen die bij me binnenstappen en vervolgens buitengaan, verschilt dag en nacht. Ze stralen.

En deze datum was een bewuste keuze. Met het statement ‘make-up lessen voor blinden en slechtzienden is niet langer een 1-april grap, maar pure realiteit’, liet Nele haar doelgroep weten van haar bestaan. “Toch blijft het nog altijd een niche markt, en bijgevolg kan ik van Make-up Heartist voorlopig nog niet mijn hoofdberoep maken. Bovendien hebben deze mensen geen al te groot budget ter beschikking gezien hun omstandigheden, en dan kom je in een vicieuze cirkel terecht.” Toch vertelt Nele met passie over haar project. “Iedere keer als ik een klant heb en ik haar ontmoet, is ze vaak schuchter, bedeesd en neemt ze een neerbuigende houding aan. Mijn workshops duren 2,5 à 3 uur, wat heel intensief is. Maar het verschil in persoonlijkheid van de vrouw die daarna buitenstapt, is dag en nacht verschil. Ze loopt rechtop, lacht, straalt omdat ze het helemaal zélf heeft gedaan. Voor hen is het vaak een zoektocht naar zichzelf, en hen daarbij helpen en hen meer zelfvertrouwen geven, daar doe ik het voor.”

Slechtziende of blinde vrouwen hebben even goed het recht om zich vrouwelijk te voelen. Make-up Heartist staat voor die gelijkheid.

“Waar ik me voor inzet is 100% resultaat. Ik reken dan ook niks aan als ik merk dat een klant het niet goed heeft begrepen. In deze 3 uur krijgen ze alles aangeleerd van A tot Z. Dit gaat van het aanbrengen van de gezichtscrème tot het opdoen van lippenstift en de reiniging van het gezicht.” Nele biedt ook workshops aan voor gevorderden met meer opvallende avondlooks. Hier leert ze bijvoorbeeld aan hoe je een oogpotloodlijntje tekent. “Het enige waar ik me tot dusver niet aan riskeer is het vormgeven van de wenkbrauwen, omdat ik zelf nog geen efficiënte manier heb gevonden om een gewenst resultaat te bereiken zonder spiegel.”

Deze vrouwen hebben het recht om gezien en geholpen te worden. Ik wil hen een dienst verlenen in de vorm van een goed doel.

In de nabije toekomst wil Nele graag nog een extra, meer toegankelijke piste bewandelen. “Make-up Heartist specifiek voor blinden en slechtzienden doe ik omdat mijn hart daar ligt, omdat ik die pijn heb gevoeld. Maar daar kan ik mijn hoofdberoep inderdaad niet van maken. Momenteel werk ik aan een workshop gericht op mensen met een bril. Hierin heb je twee categorieën, namelijk mensen die hun bril moeten afzetten om zich op te maken en hierdoor niet meer goed kunnen zien, en mensen die tips willen voor make-up in combinatie met hun montuur.”
Op lange termijn wenst ze enerzijds Make-up Heartist voor slechtzienden en blinden om te vormen tot een vzw. “Deze vrouwen hebben het recht om gezien en geholpen te worden. Ik wil hen een dienst verlenen, in de vorm van een goed doel om zo op die manier dit topic te sensibiliseren. Anderzijds wil ze haar bedrijf verder uitbouwen, de zichtbaarheid van haar doelgroep verhogen en haar droom realiseren: een boek schrijven. “Het zou gaan om een autobiografie. Ik wil vertellen wat ik heb meegemaakt, hoe ik ben geëvolueerd tot de dag van vandaag en hoe ik ben omgegaan met mijn oogziekte. Ik wil dit proces graag delen in de hoop dat ik mensen enerzijds bewust kan maken van dit probleem, en anderzijds anderen die iets soortgelijks doormaken, kan helpen.

Deel het verhaal van Nele

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.