Lavetan
ondersteuning van kankerpatiënten en hun omgeving

Jan Robrechts is labodirecteur van Lavetan, een gespecialiseerd laboratorium voor de voedingsindustrie, de industriële dierenproductie en de farmaceutische sector. Een ondernemer pur sang, maar wel één met een diepere missie. Via zijn ondernemerschap draagt hij positief bij aan de volksgezondheid én maakt hij van de wereld een warmere plek.

Enkele jaren geleden richtte Jan Robrechts samen met een paar andere vrijwilligers de vzw Alegria op, die zijn schouders zet onder inloophuizen voor kankerpatiënten. ”Alegria is een plek die psychosociale ondersteuning biedt aan mensen met kanker en hun omgeving”, vertelt Jan. ”Bij de opstart van Alegria werkte ik overdag bij Lavetan, en ’s avonds en in de weekends zette ik de structuur van de vzw op poten. We hebben er een mooi succesverhaal van kunnen maken. De uitdaging is nu om de hele werking naar een hoger niveau te tillen. Daar kan ik de ervaring voor gebruiken die ik bij Lavetan heb mogen opdoen.”

Als je dan een verschil kan maken, als je de dagelijkse realiteit van bijvoorbeeld een kankerpatiënt een beetje kan verlichten, dan moet je dat doen.

Dit vrijwilligerswerk is voor Jan evidente dankbaarheid voor de vele kansen die hij zelf gekregen heeft. Jan Robrechts: ”Als iedereen een fractie van zijn competenties zou gebruiken in een kwetsbare omgeving waar er zoveel nood aan is, dan stonden we maatschappelijk al een stuk verder. Ik heb veel geluk, hé. Ik ben verstandig, ik heb kunnen studeren, ik kan me hier elke dag amuseren. Dat kan lang niet iedereen zeggen. Als je dan een verschil kan maken, als je de dagelijkse realiteit van bijvoorbeeld een kankerpatiënt een beetje kan verlichten, dan moet je dat doen.” 

Ik zie mezelf niet stilletjes achter het raam gaan zitten mijmeren met een krant.

Volgens Jan heeft ook echt iedereen zijn toegevoegde waarde. Het komt erop aan die te erkennen. ”Als je niet voelt waar je toegevoegde waarde ligt – de tuin onderhouden, een website helpen bouwen, mee structuren uitzetten, eender wat – dan heb je buiten de wereld geleefd. Als ondernemer stop je pas als je je kop neerlegt. Ik zie mezelf niet stilletjes achter het raam gaan zitten mijmeren met een krant. Daar zou ik depressief van worden, en dat is ook niet gezond. Ik zie nog veel werk in de sociale sector. En het lijkt me boeiend om projecten op poten te zetten met jongeren, expertise samenbrengen, het stukje ervaring delen dat ik met de jaren heb mogen vergaren. Het hoofd blijft bezig, hé. Dat zit in de genen van de ondernemer.”

Deel het verhaal van Jan

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.

Ontdek een ander verhaal over

Ontdek alle verhalen