lara mora
lokaal en milieubewust winkelen

Bij lara mora vind je alles wat je wekelijkse boodschappentas bevat. Behalve verpakking. Lara startte een verpakkingsvrije winkel op in Sint-Niklaas. Het concept is eenvoudig: klanten nemen herbruikbare potjes of zakken mee naar de winkel om er hun boodschappen in mee te nemen. Lara neemt haar klanten mee in het verhaal van de producten die ze zorgvuldig voor haar winkel selecteerde en dankzij het concept van de winkel gaat iedereen buiten met een fijn gevoel.

Lara begon haar winkel in Sint-Niklaas naar aanleiding van haar zoektocht naar een verpakkingsvrije winkel in de buurt. “Ik moest vroeger altijd naar Antwerpen om verpakkingsvrij te winkelen. Daarom ben ik er zelf mee begonnen in Sint-Niklaas.” In de verpakkingsvrije winkel brengen klanten zelf hun potjes, flesjes of zakjes mee om hun aankopen in mee te nemen. Het potje of flesje wordt eerst gewogen, de klant vult het zelf bij en betaalt uiteindelijk alleen het gewicht van de aankoop. “Wanneer iemand voor de eerste keer de winkel binnen wandelt, neem ik altijd de tijd om uit te leggen wat het concept is en waarom ik gekozen heb voor de producten die in de winkel verkrijgbaar zijn”, aldus Lara. “De mensen gaan buiten met een fijn gevoel: ze weten namelijk exact wat ze hebben gekocht.” 

Je denkt zo beter na over wat je koopt en laat je minder verleiden door impulsaankopen.

Voor Lara is gezond en duurzaam eten belangrijk. En volgens haar, draagt een verpakkingsvrije winkel ertoe bij om bewust aan te kopen.  “Je denkt in dit soort winkelconcept veel beter na over wat je gaat kopen; aangezien je zelf de nodige verpakking voorziet. Je neemt dus enkel mee wat je écht nodig hebt. Je kan je dus minder laten verleiden door impulsaankopen”, licht Lara toe. “Het is ook aangenamer om zo te winkelen; je hebt namelijk veel meer voeling met de producten die je koopt: je kunt ze ruiken en aanraken vooraleer je ze in je mandje legt. Een beetje zoals bij de kruidenier vroeger.”

We hebben enkel eerlijke producten. Groenten en fruit komen van biologische boeren.

Alles wat je in haar winkel vindt, is duurzaam en zo gezond mogelijk. Lara heeft een groot assortiment seizoensgebonden groenten maar ook pasta, rijst, noten, kruiden, fruit, koffie of kaas zijn in haar winkel te vinden. Zelfs ecologisch verantwoorde poets- en wasproducten krijgen er een plek in de rekken. “We hebben eerlijke producten. Groenten en fruit komen van biologische boeren. Bij ons vind je geen groot gamma aan verscheidene merken. Je kunt er bijvoorbeeld kiezen uit drie soorten rijst waarvan je zeker weet dat die lekker en eerlijk geproduceerd zijn”, licht Lara toe. Gedaan met de keuzestress over welk type pasta je mee naar huis neemt. "Muesli en granola, allebei laag in suiker, behoren tot mijn grootste succesproducten. Ik vind gezonde voeding belangrijk. Het doet me plezier als ik zie dat mijn klanten, zowel jong als oud, hier lokaal en milieubewust komen shoppen", lacht ze.

Deel het verhaal van Lara

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.