Klingele Chocolade
Chocolade goed voor mens en natuur

“Passionate about chocolate, with respect for people’s health and nature”: de baseline van Klingele Chocolade maakt meteen duidelijk dat dit Evergemse bedrijf veel belang hecht aan kwaliteit, mensen en natuur. Met het nieuwe project ‘planting trees, seeding dreams’ plant Klingele bomen op en rond cacaoplantages in Papoea-Nieuw-Guinea en Peru, om zo de natuur én de lokale telers vooruit te helpen.

Klingele Chocolade ontstond in 1995, toen Koen Klingele in zijn thuiskeuken chocolade begon te maken zonder toegevoegde suikers. Met de fiets verdeelde hij het product bij lokale winkeltjes. De winkeliers waren weigerachtig, maar na enkele dagen al werd hij overstelpt door telefoontjes om bij te bestellen. Anno 2020 werken er 32 mensen, heeft Klingele 4 volautomatische productielijnen en exporteert het naar 44 landen (goed voor 66% van de totale omzet). Het heeft 2 eigen merken: ‘Balance’ met suikervrije chocolade en ‘Chocolates from heaven’ met biologische fairtrade chocolade.

Met het nieuwe project ‘planting trees, seeding dreams’ planten we bomen op en rond cacaoplantages in Papoea-Nieuw-Guinea en Peru, om zo de natuur én de lokale telers vooruit te helpen.

Klingele is op alle vlakken een duurzame onderneming. De waarden van helemaal in het begin zijn altijd dezelfde gebleven. “We besteden veel aandacht aan kwaliteit, natuur en mensen”, vertelt Eline Blanchaert. “We werken grotendeels met ingrediënten van natuurlijke oorsprong, niet alleen voor onze bio chocolade maar ook soms voor de suikervrije chocolade. Alles is hier ‘clean and clear’.” Dat bewijst ook de toekenning van het Max Havelaar-label. Op het einde van elk kwartaal gaat 2,5% van de omzet van Chocolates from heaven naar lokale boeren, zodat zij een eerlijke prijs krijgen voor hun werk.

“Dit jaar gaan we nog een stapje verder”, vertelt Eline enthousiast. “Met ‘planting trees, seeding dreams’ willen we ons steentje bijdragen aan de wereld. Op elke verkochte tablet chocolade staat een code. De consument kan daarmee op de site www.chocolatesfromheaven.be checken waar de bomen geplant worden. We voelen dat dit een groot draagvlak heeft bij onze klanten en eindconsumenten.” In Evergem zelf spoort Klingele zijn medewerkers aan om met de fiets naar het werk te komen of om te carpoolen, heeft het zonnepanelen op het dak en plaatste het 2 jaar geleden ledverlichting in het hele bedrijf.

Dat teamgevoel is cruciaal: mensen moeten zich hier goed voelen.

Het bedrijf heeft niet alleen veel aandacht voor het milieu; het geeft ook graag (nieuwe) kansen aan mensen. “Jobstudenten en gemotiveerde stagiairs kunnen hier aan de slag; dat is ook voor bestaande medewerkers een leuke afwisseling. En via IBO leiden we werkzoekenden zonder ervaring in de sector op. Na een positieve evaluatie krijgen ze een contract.” Iedereen wordt vooraf gescreend, ook stagairs. “Want het is heel belangrijk dat mensen hier passen en dat ze goed zullen kunnen samenwerken met de collega’s. Dat teamgevoel is cruciaal: mensen moeten zich hier goed voelen”, klinkt het. Om die reden rekruteert Klingele alleen medewerkers uit de buurt, om hun woon-werkverkeer zo kort mogelijk te houden. En het staat ook open voor deeltijds werken of voor het wisselen van shifts.

Het zijn allemaal inspanningen die gewaardeerd worden. Door de grote focus op het gebied van export kreeg Klingele Chocolade in 2017 de award ‘Leeuw van de Export’ uitgereikt door ‘Flanders Investment and Trade’. Eline Blanchaert werd in 2018 Voka Plato-ambassadeur en enkele maanden later werden Koen en Eline gehuldigd tot verdienstelijke Oost-Vlaming.

Deel het verhaal van Eline

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.