Huis Pricken
lekkernijen van vroeger met een glimlach

“Huis Pricken” wordt nu bijna 125 jaar uitgebaat door dezelfde familie en is daarmee de oudste kruidenierswinkel van Hasselt. Marleen heeft de zaak uitgebouwd tot een kruidenierszaak waar je ook kunt ontbijten of een tas koffie kunt drinken. Het is nog steeds dé plek waar je terecht kunt voor heel specifieke lekkernijen van vroeger: babelutten, neuzen, Couques de Dinant, … Marleen zorgt ervoor dat je er naast een goeie babbel ook altijd iets lekkers vindt.

In 1894 kocht Joseph Pricken het pand “den Roesser” om er een bakkerij te beginnen. Zijn dochter Jeanne maakte er een kruidenierswinkel van. De zaak bleef bloeien en in en werd eind jaren 90 door Marleen Jaminé, intussen de vierde generatie, overgenomen. Al 21 jaar lang staat ze met hart en ziel in de zaak en zorgt ze ervoor dat haar klanten met plezier terugkomen. “Mijn zaak is mijn leven. Ik help al van kindsbeen af in de winkel mee. Ik ben erin opgegroeid. Het is voor mij heel belangrijk dat de traditie van mijn familie wordt verdergezet en de winkel een waarde in Hasselt blijft”, aldus Marleen.

Bij ons kan je ook gewoon 1 neuzeke kopen. Lekkere dingen moeten voor iedereen bereikbaar blijven.

Om zo lang een vaste waarde in de stad te blijven, moet je je als ondernemer ook steeds blijven heruitvinden. Daar is Marleen zich erg van bewust: “Om de hoek zijn er intussen een paar supermarktketens bij gekomen. Ik heb me daarom meer en meer gefocust op specifieke ouderwetse lekkernijen en het betere snoepgoed. Maar ik vind het wel belangrijk dat dat voor iedereen bereikbaar blijft. Daarom kan je hier ook gewoon 1 neuzeke kopen en hoef je niet meteen een voor verpakt zakje aan te kopen”, vertelt Marleen.

Intussen is de zaak meer dan een kruidenier alleen. Je kunt bij Huis Pricken ook terecht voor een heerlijk kopje koffie, een ontbijt of broodje. Je vindt er brood en echte pistolets van de warme bakker, zoete koeken, huisgemaakte wafels.

Ik ben graag het luisterend oor van mijn klanten. Ik vind het fijn om op die manier ook voor hen iets te betekenen.

“Toen ik klein was, merkte ik al dat het sociale aspect van onze winkel heel belangrijk is. Dat probeer ik ook altijd in het achterhoofd te houden wanneer ik de winkel open. Mensen komen naar hier om een koffietje te drinken en hun verhaal te doen. Dat moet kunnen”, aldus Marleen. Ze weet als geen ander wat er reilt en zeilt in het leven van haar klanten. “Het gebeurt dat een vrouw hier aan de toog een broodje komt halen voor haar man en aan mij vraagt wat hij meestal neemt. Heel fijn om dan exact te weten wat je moet meegeven. Daarvoor komen mensen terug”, lacht Marleen.

Ik ga graag op zoek naar kleine bedrijfjes die met iets leuks bezig zijn. Die samenwerking zorgt ervoor dat we altijd iets nieuws te bieden hebben in de winkel.

Marleen is voortdurend op zoek naar nieuwe lekkernijen waarmee ze haar aanbod in de winkel kan vergroten. Ze heeft een voorkeur voor kleine bedrijfjes die kwalitatief hoogstaande producten afleveren. “Zo ben ik in zee gegaan met de Barù, een klein Belgisch bedrijfje uit Diepenbeek dat chocolade maakt en intussen zelfs al aan Harrods levert. Het is belangrijk om je ogen en oren open te houden als kleine zelfstandige en je klanten te blijven verrassen met nieuwe dingen”.

Deel het verhaal van Marleen

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.