Huis Pauwels Spaenjers
juweelontwerp als combinatie van ambacht en technologie

Juweelontwerpers Kitty Spaenjers en Audi Pauwels vullen elkaar perfect aan. Al dertig jaar ontwerpt en maakt het complementaire duo juwelen in hun eigen zaak Huis Pauwels Spaenjers. Samen bouwen ze aan twee verhalen: bij hen kan je terecht voor een uniek en hedendaags juweel dat wordt gepersonaliseerd in overleg met de wensen van de klant. Naast het atelier en de winkel kan je ook galerie Multiple bezoeken dat lokaal en internationaal juweeltalent tentoonstelt. Om de vijf weken kan je er genieten van een unieke tentoonstelling.

Audi en Kitty leerden elkaar kennen tijdens hun studies juweelontwerp en edelsmeedkunst aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Na hun afstuderen gingen ze aan de slag bij verschillende juweelontwerpers-goudsmeden. Na hun uren werkten ze aan hun eigen opdrachten. “Twee jaar later hadden we goesting om een atelier met winkel te openen. We zijn eigenlijk met een naïeve kop en zonder businessplan onze eigen zaak gestart. Soms is het goed om geen schrik te hebben en er volledig voor te gaan”, zegt Kitty. “De eerste jaren was het wel hard werken en hebben we elkaar weinig gezien.”

De meeste ontwerpen worden getekend op papier met aquarel. Dit gaat vaak veel sneller dan op de computer.

Bij Huis Pauwels Spaenjers ligt de werkdruk hoog. Er wordt ongeveer één ontwerp per week gemaakt. “De meeste ontwerpen worden getekend op papier met aquarel. Dit gaat vaak veel sneller dan op de computer. Waarschijnlijk ook omdat we dit al zo lang doen”, vertelt Kitty. “Vaak komt de klant ook naar ons toe met oudgoud of een edelsteen die hij nog heeft liggen en koestert. Dan gaan we samen met hem in overleg om een persoonlijk juweel te ontwerpen. Vaak ontstaat het ene ontwerp als vervolg van een voorafgaande tekening. Het ene ontwerp komt van vaak van het ander. We staan 100% achter onze ontwerpen en houden rekening met de persoonlijke wensen van de klant.” Kitty en Audi werken het liefst met 100% gerecycleerd goud. “Goud is een duurzaam product met een emotionele binding. Dit heb je niet met zilver”, stelt Kitty.

In de eerste plaats zijn we makers maar we combineren deze ambacht met een gezonde dosis ondernemerschap.

Als juweelontwerper moet je creatief zijn maar ben je tegelijkertijd ook ondernemer. “Wij zijn in de eerste plaats makers en combineren deze ambacht met een gezonde dosis ondernemerschap”, zegt Kitty. Op dit moment is Kitty meer betrokken bij de commerciële kant van het verhaal en neemt Audi de leiding over het ontwerpproces. Ook de technische uitwerking is belangrijk en moet goed besproken worden met de mensen achter de werkbank. Er is een gezonde wisselwerking binnen het hele team en belangrijke beslissingen worden genomen in samenspraak.

Edelsmeedkunst is een ambacht maar het is tof om die te combineren met hoogtechnologische vaardigheden en moderne technieken.

Naast het ontwerpen geeft Audi ook les aan de PXL-hogeschool in de richting edelsmeedkunst die hij zelf mee heeft opgestart. “Het is een toffe wisselwerking met de studenten en zo blijf je op de hoogte van recente ontwikkelingen en nieuwe technieken. Het is en blijft een ambacht maar het is tof om die te combineren met hoogtechnologische vaardigheden en moderne technieken”, stelt Kitty. Ook in hun galerie Multiple stellen vaak studenten tentoon. “De wisselwerking met studenten geeft ons veel voldoening. Zij houden ons jong en wij delen onze passie met hen.”

Deel het verhaal van Kitty Spaenjers

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.