Huis Hector Mechiels
architectuur als duurzame beleving

Architect Bas Wauman en interieurarchitecten Nele Vercauteren en Olivier Daelman vullen elkaar perfect aan. Als complementair trio zijn ze het brein achter hun architectenbureau MAN architecten. Samen bouwen ze aan 3 verhalen: Bas en Olivier zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van het architectenbureau. Nele legt haar hart en ziel in de eventruimte FABRIECK en ARCK architectenkamers: een unieke B&B in Tielrode en een city apartment in hartje Sint-Niklaas. “De veelzijdigheid in onze job is fantastisch. We komen met ongelooflijk veel inspirerende mensen in contact die onze creativiteit voeden”, zegt Nele.

Tien jaar geleden besloten Bas en Nele om samen hun architectenbureau op de starten en hun passie voor architectuur te delen. In 2014 kwam het huis naast hen te koop in Tielrode en besloten om het om te vormen tot B&B ARCK. Niet veel later kwam Olivier mee aan boord en verhuisden ze hun architectenbureau naar het unieke art-deco pand huis Hector Michiels in hartje Sint-Niklaas dat ze verbouwden met respect voor het patrimonium. “Dit pand is ons visitekaartje. Zo kunnen we onze klanten bewust materialen tonen en de voor- en nadelen ervan aanhalen”, aldus Nele. Boven het bureau besloten ze om een tweede vestiging van ARCK te openen: een city apartment dat wordt verhuurd via Airbnb. Ook de oude breifabriek achter het pand werd omgetoverd tot FABRIECK: een veelzijdige eventruimte voor alle gelegenheden.

Ons pand het voormalige huis Hector Michiels is ons visitekaartje. Zo kunnen we onze klanten bewust materialen tonen en de voor- en nadelen ervan aanhalen.

ARCK is één verhaal op twee locaties. In Tielrode bevindt zich de bed&breakfast: een klassieke B&B-formule waarbij je rustig kan wakker worden, genieten van een lekker ontbijt en de gezelligheid. “We ontvangen in Tielrode veel fietsers en wandelaars die van de natuur komen genieten.” De andere locatie bevindt zich in centrum Sint-Niklaas en verhuren ze via Airbnb. “In het city apartment ontvangen we vooral buitenlandse toeristen die cultuur komen opsnuiven. De beleving staat hier volledig centraal. We geven de gasten graag tips mee en laten ze toffe adresjes ontdekken. We willen de lokale middenstand zeker betrekken bij onze projecten”, zegt Nele.

De beleving staat hier volledig centraal. We geven de gasten graag tips mee en laten ze toffe lokale adresjes ontdekken.

Onze gasten die bij ons komen logeren willen we een fijne tijd laten beleven en nieuwe dingen laten ontdekken. “Dit geldt ook eigenlijk voor ons architectenbureau”, zegt Nele. “Het geeft ons enorm veel voldoening om mee te werken aan een nieuwe start in mensen hun leven en om hen te inspireren. Een bouwproces is vaak slopend en stresserend. Het is dan ook belangrijk dat we de klant goed aanvoelen om alles vlot te laten verlopen. We gaan dan ook proactief te werk om de klant zo goed mogelijk te informeren en op de hoogte te houden van de ontwikkelingen in het project”, aldus Nele.

Het geeft ons enorm veel voldoening om mee te werken aan een nieuwe start in mensen hun leven en hen te inspireren.

Bas, Olivier en Nele hechten enorm veel belang aan het duurzame aspect bij hun ontwerpen en in de keuze van hun bouwmaterialen en bouwpartners. Ook willen ze voortdurend op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen in de (interieur)architectuur. “Ons doel is om constant na te denken over vernieuwing op het vlak van duurzaamheid, leefbaar wonen in de stad en nieuwe woonvormen zoals co-housing. Bas volgt daarvoor aanvullende opleidingen en zo blijft hij up-to-date met alle recente innovaties. Ook op het vlak van interieurarchitectuur, retail- en horecadesign spelen we in op deze nieuwe noden. We willen laten zien aan onze klanten wat er leeft en inspelen op de behoeften van deze tijd. Het is een hele uitdaging om dit in de praktijk om te zetten maar het geeft ons tegelijkertijd ook enorm veel voldoening.”

Deel het verhaal van Bas Wauman, Nele Vercauteren

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.