House of Music
muziek als positief effect op je ontwikkeling

Muziek en mensen, dat zijn de grote passies van Hanne Deneire. Met haar bedrijf House of Music laat ze mensen over de hele wereld de magie van muziek ervaren. “Muziek is een universele taal. Iets creëren maakt je gelukkig én heeft een positief effect op je hersenontwikkeling. Ik wil dat plezier aan iedereen doorgeven”, vertelt Hanne enthousiast.

Via haar zelf ontwikkelde methodiek ‘Children are Composers’ leren kinderen op een speelse en creatieve manier muziek aan. Haar programma werd de voorbije jaren gelanceerd in België, Jordanië, Nederland, Kenia en Suriname. Het is al beschikbaar in het Nederlands, Engels en Spaans, zowel voor thuis als voor scholen.

Hannes belangrijkste doelgroep zijn kinderen tussen de 3 en 8 jaar, maar eigenlijk kunnen ze al vanaf hun geboorte starten met Children are Composers. “Voor jonge kinderen bestaat eigenlijk niets op het vlak van muziekeducatie. Mensen denken vaak dat zij nog geen muziek kunnen leren, maar het eerste contact met muziek is cruciaal en zou magisch moeten zijn”, vertelt ze. “Muziek is een universele taal die iedereen verstaat. Als kinderen er op een speelse manier mee bezig kunnen zijn, maakt hen dat gelukkig. Bovendien blijkt uit onderzoek dat je hersenen zich beter ontwikkelen en meer verbindingen creëren. Het levert dus heel veel op als kinderen al van jongsaf muziek maken en componeren.”

Foto: Stephanie Fraikin

Foto: Stephanie Fraikin

Muziek maakt je gelukkig.

Hanne begon zelf met ballet toen ze 3 jaar oud was. Ze hield wel van dansen, maar het was vooral de live pianomuziek die haar intrigeerde. “Ik wou graag zelf piano leren spelen, maar mocht van mijn mama geen lessen volgen”, vertelt ze. “Toen ik 8 jaar was, kocht ik met mijn spaarcenten een elektronisch keyboard en leerde ik mezelf noten aan. Pas toen ik op mijn twaalfde bij mijn papa in Antwerpen ging wonen, mocht ik beginnen aan de muziekacademie. Ik ben écht gestart op mijn dertiende en ben nooit meer gestopt.”

Hanne speelde verschillende instrumenten en begon te componeren. Al snel bleek ze niet alleen een uitstekende muzikante, maar ook een geboren ondernemer. Ze ging op haar zestiende met haar eerste advertentie naar de supermarkt, op zoek naar een vakantiejob om zo haar klarinet en piano af te betalen. “Een mama liet me muziekles geven aan een achtjarig hoogbegaafd jongetje. Hij werd voor suïcidaal gedrag behandeld in Nederland. Zijn artsen stonden versteld van het positieve effect dat de muzieklessen op hem hadden”, zegt ze.

Foto: Stephanie Fraikin

Als componist en ondernemers is er tegenwoordig ruimte om je te ontplooien en om impact te hebben om de maatschappij.

Hannes muziekmethode werkte zo goed dat ze op haar 19de een job kreeg bij de UA (centrum voor begaafdheidsonderzoek). Ze gaf daar 3 jaar muziek aan honderden hoogbegaafde kinderen tussen de 3 en 18 jaar. Ook op hen had musiceren een groot effect, stelden ook psychiaters, psychologen en sociaal assistenten vast. Hanne kreeg de “prijs voor sociaal engagement als kunstenaar” van de Koning Boudewijnstichting. Ze richtte House of Music op en rolde haar methode ook uit bij kinderen met ADHD, autisme,… Ze opende in Vlaanderen 4 muziekhuizen en leidde een dertigtal muzikanten op om met de methode aan de slag te gaan.

“Een viertal jaar geleden besliste ik om de volgende stap te zetten en Children are Composers ook buiten de landsgrenzen uit te rollen. We bouwden een platform, ik ging in het buitenland spreken over onze methode, aanpak en visie en leidde muzikanten op om met de methodologie aan de slag te gaan.” Nu wil ze stap voor stap de wereld veroveren. “Vroeger hoorden muziekinstrumenten alleen thuis in een muziekacademie, maar nu zitten we in een andere tijd. Het is fijn om me als componist én als ondernemer te ontplooien en om een impact te hebben op de maatschappij.”

Hanne is dan ook trots dat ze werd verkozen tot Plato Ambassadeur van Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.

Haar gedrevenheid om met muziek mensen te helpen is zo groot, dat ze ook een traject ontwikkelde voor mensen met dementie. Dezelfde missie, dezelfde passie, maar voor een andere doelgroep dus. Ze werkt samen met zorginstellingen, zorgkundigen en wetenschappers en bundelde alle expertise in een platform dat vrij beschikbaar is voor muzikanten, mantelzorgers, vrijwilligers,… “Je vindt er alle artikels, weetjes rond muziek en dementie én er staan concerten op speciaal voor mensen met dementie. Dat is voor ons een sociale onderneming waaruit we geen winst genereren. Het is super dat ik ook op die manier een steentje kan bijdragen aan een betere wereld”, besluit ze.

Deel het verhaal van Hanne

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.