Happy Kiddo
kwaliteitsvolle kinderkleding met een tweede leven

Toen Sophie Devolder moeder werd, ondervond ze hoe duur het was om mooie, verantwoorde kledij voor baby’s en peuters te kopen. Ze groeien er zo snel uit dat het zonde van het geld leek. Het begon bij Sophie te kriebelen om daar mee te experimenteren. Dat experiment resulteerde in Happy Kiddo, een online kledingbibliotheek waar je duurzame kledij van Belgische en Nederlandse ontwerpers kan huren. Groeit je kind uit de kledij, dan stuur je die gewoon terug.

Als universitair onderzoeker aan een project rond duurzame stadsontwikkeling maakte Sophie al kennis met bedrijven die experimenteren met nieuwe vormen van consumeren. Door haar onderzoek merkte ze op dat ondernemers echt een belangrijke rol kunnen spelen in duurzame ontwikkeling. “Die directe impact spreekt mij enorm aan. Als onderzoeker is je bijdrage aan de maatschappij meer gericht op de lange termijn. Ik wou iets doen dat onmiddellijk een zichtbaar resultaat had”, vertelt Sophie. Ze startte met Happy Kiddo en voelde meteen heel veel steun zowel van de modelabels waarmee ze werkt, als van haar klanten.

Te klein geworden kinderkleding blijft niet langer ongebruikt in de kast liggen.

Sophie haalt veel voldoening uit het contact met klanten. “Dat mensen die in de eerste plaats op zoek zijn naar kwalitatieve en betaalbare kinderkledij via Happy Kiddo in aanraking komen met duurzaamheid, vind ik een opsteker. Sommige mama’s vertellen mij dat ze blij zijn omdat ze weten dat de teruggestuurde kledij opnieuw gedragen wordt door een ander kindje. Dat weet je niet altijd als je een zak oude kledij aan kennissen doorgeeft. Vaak blijven die spullen toch ongedragen in een kast liggen.”, vertelt ze.

De puzzelstukjes die in elkaar vallen, ook zonder masterplan, dat geeft écht voldoening.

“Het is niet allemaal van een leien dakje gegaan. Ik heb heel wat zaken moeten overwinnen, inclusief mezelf. Het is nog steeds een leerproces en soms is dat wat eng”, getuigt Sophie. “Ik heb wel geleerd dat je veel terug krijgt door te praten over je verhaal en anderen mee te nemen in jouw enthousiasme. 

Het Happy Kiddo-verhaal is nog lang niet af, Sophie heeft heel wat toekomstplannen. Een zwangerschapslijn toevoegen aan het aanbod, bijvoorbeeld. “Enkele Belgische merken reageerden alvast positief op de eerste gesprekken, maar ik ben nog aan het bekijken hoe we dit gerealiseerd krijgen”, glundert Sophie.

Hoewel Sophie zelf jonge starters wil inspireren en adviseren, beseft ze ook dat het ondernemerschap niet voor iedereen weggelegd is. “Denk niet te gauw dat ondernemen niets voor jou is, maar wees wel realistisch.” Sophie benadrukt ook het belang van een goed onderhouden netwerk, hoe geforceerd dat soms ook aanvoelt: “Mijn netwerk heeft me al zo sterk geholpen. Ondernemers ondernemen voor iedereen, ook voor elkaar!”

Deel het verhaal van Sophie

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.