Handi-Move
onderneemt voor export van de til- en verzorgingssystemen

De vader van Stefan Van Raemdonck richtte in 1982 Handi-Move op nadat hij een vrouw ontmoette die haar man – een MS-patiënt – niet meer zelf op het toilet kon plaatsen. Met een bevriende professor dokterde hij een oplossing uit, waarin ook instellingen geïnteresseerd bleken. Omdat de markt van de til- en verzorgingssystemen voor mensen met een handicap in België heel klein is, richtte hij zich onmiddellijk ook op export. Vandaag is Handi-Move in meer dan 30 landen wereldwijd actief. De spirit is nog steeds dezelfde als in de begindagen. “Je moet altijd opnieuw teruggaan naar waaróm je onderneemt. Voor ons is dat de bewondering voor de mensen waarvoor we mógen werken.”

“Mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis laten wonen en rugproblemen voorkomen bij wie hen verzorgt: dat was en is onze drijfveer. Als de zorg draagbaar blijft voor de familie of iemand met een beperking zichzelf kan helpen, kan men in de vertrouwde omgeving blijven. Meer en meer is ook recreatie belangrijk geworden. Met onze systemen kunnen mensen met een beperking bijvoorbeeld ook gaan zwemmen of paardrijden. We plaatsten ook al installaties in pretparken en zelfs de voetbaltempel van FC Stuttgart heeft een Handi-Move in de toiletten. Ervoor zorgen dat iedereen kan deelnemen aan de maatschappij zou een evidentie moeten zijn.”

 

“Een ongelofelijk inspirerend Youtube-filmpje is ‘Hey Richard, It’s Mickey’. Een jongeman die door een spieraandoening in een rolstoel zit, toont daarin dat alles mogelijk is, ondanks zijn beperkingen. Als ik het zelf eens moeilijk heb, haal ik telkens nieuwe energie uit een bezoek aan onze klanten. De moed die ze opbrengen om telkens opnieuw hun dag door te komen, met zoveel positivisme en ondanks hun handicap, daar neem ik graag een voorbeeld aan. Maar ook telkens opnieuw oplossingen bedenken die een verschil maken in het leven van onze klanten, geeft benzine aan mijn doorzettingsvermogen.”

Telkens opnieuw oplossingen bedenken die een verschil maken in het leven van onze klanten, geeft benzine aan mijn doorzettingsvermogen.

“Voor mij is de essentie van goed management en van ondernemen mensen combineren met hun goéie aspecten en dat omvormen tot een heel sterk geheel. Te vaak worden mensen – vaak al van in hun schooltijd – afgerekend op wat ze niét kunnen. Terwijl het net de kunst is om te ontdekken wat je wél goed kunt, daarin te geloven en je niet te laten ontmoedigen. Voor de andere zaken zoek je dan mensen die dat beter kunnen dan jij. Ondernemen is samen dingen doen die iets in bewéging zetten. Het is veel ruimer dan ‘ik ben ondernemer’. Het is ook een inzameling voor het goeie doel opzetten, een fuif organiseren of actief zijn in de jeugdbeweging.”

 

 

Ondernemen is samen dingen doen die iets in bewéging zetten

“Je moet je omringen met mensen die de juiste waarden hebben om je klanten goed te helpen. En dan moet je die mensen ook het vertrouwen geven. Dat is iets dat moet groeien. Je kunt iemand wel als méns vertrouwen, maar het vertrouwen dat ze hun job goed zullen doen, groeit naarmate zij daar zelf in groeien. Als ondernemer moet je aanvoelen waar ze al goed in zijn en waarin niet. Ik geef mensen graag de maximale vrijheid om hun job zo goed mogelijk te doen, binnen de doelstellingen van ons bedrijf en de verwachtingen van onze klanten. En áls er al eens iemand je vertrouwen beschaamt, moet je incasseren, tevreden zijn met de tijd dat je in vertrouwen hebt kunnen werken, en daarna voortdoen. Het kan geen reden zijn om dan maar niémand meer te vertrouwen. Eigenlijk is vertrouwen het fundament van alles. Ook in een relatie als koppel moet je mekaar vertrouwen, dat de ander naar best vermogen en inzicht de dingen zal doen. Al zal ik mijn vrouw nu ook weer geen voetballes laten geven aan mijn zoon…” (lacht)

“Als je onderneemt, moet je dat doen omdat je er plezier aan beleeft. Niet omdat mensen je graag zouden zien of voor de dikke auto. Ondernemen is ook vrijheid: om beslissingen te nemen, maar ook om op je bek te gaan en te falen. Met vrijheid komt verantwoordelijkheid, voor jezelf en voor anderen. Maar doe het vooral omdat je het gráág doet, want al de rest is maar schijn. En laat je niet afremmen door mentale grenzen. Denk in mógelijkheden, niet in wat er misschien allemaal mis zou kunnen gaan. En als het eens tegenzit, laat dan niet op je kop zitten. Vaar je eigen koers. Luister naar mensen en beslis dan wat je wel en niet doet!”

Deel het verhaal van Stefan

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.

Ontdek een ander verhaal over

Ontdek alle verhalen