Froy & Dind
Schone en eerlijke handel.

”Geniet met volle teugen, maar denk ook aan de toekomst van ons nageslacht.” Dat is het gedeelde levensmotto van Adinda De Raedt, de gepassioneerde ziel achter het ecologische kleding- en accessoirelabel Green Queens. En dat motto brengt ze met haar ontwerpen in de praktijk: mooie spulletjes om van te genieten, maar altijd met aandacht voor eerlijke en ecologisch verantwoorde handel. Haar missie: van schone en ecologische kleding de norm maken, slaat in, want Green Queens boomt. Wat ooit begon met een collectie postkaartjes en blikken dozen groeide op tien jaar tijd uit tot een een duurzame en ecologische groothandel met verschillende merken: Froy & Dind, Oy-Di, Munoman, Onnolulu, Green Zoo en We Say No!, een 500-tal verkooppunten in Europa en daarbuiten en een eigen winkel in Antwerpen. Adinda ontving dan ook in 2017 een WOMED Award voor beste vrouwelijke ondernemer, een jaarlijkse prijs van Unizo en het vrouwelijke ondernemersnetwerk Markant.

”Er wordt veel te veel belang gehecht aan een gevulde kleerkast,” vertelt Adinda verrassend. “Ik spreek misschien tegen onze eigen winkel, maar het is niet omdat je iets anders draagt dat je iemand anders wordt. Mensen gaan vernieuwing te veel in het uiterlijk zoeken in plaats van in zichzelf. Ik vind ervaringen creëren en delen veel belangrijker dan materieel bezit. Ervaring heb je voor het leven.” ”Boven op het materiële willen we onze klanten dus iets geven om van te genieten. Mensen mooie dingen geven, om te beleven en van te genieten, en om er herinneringen rond op te bouwen, daar doen we het voor, hé!”

De WOMED Award die ze kreeg, gebruikt ze graag om mensen bewust te maken van wat er zoal scheef zit in de kledingindustrie. ”Vroeger dacht ik dat kleding met machines werd gemaakt,” vertelt Adinda. “Maar dat is niet zo. Kleren worden nog steeds in ateliers gemaakt, met de hand. Dat maakt de arbeidsomstandigheden zo belangrijk. Met mijn award wil ik mensen bewuster maken van wat ze kopen, en vooral ook wat het anderen ‘gekost’ heeft om dat kledingstuk te maken. Als je een leuke glitterjurk koopt, bedenk dan dat al die pailletten er met de hand op genaaid zijn, door mensen met kleine handen… De werkomstandigheden in de ateliers van onze merken liggen mij bijzonder na aan het hart. Bij ons geen kinderarbeid. Je moet trouwens niet denken dat het ver van je bed is. In Turkije is er bijvoorbeeld weer veel kinderarbeid door de vluchtelingencrisis. Kinderen worden er voor een hongerloontje tewerkgesteld in textielateliers omdat gezinnen anders gewoon niet rondkomen. Kinderarbeid mág geen oplossing zijn voor dat probleem!”

Adinda valt in: ”Een paar jaar geleden was er een actie waarbij mensen in een pashokje een filmpje te zien kregen over de slechte werkomstandigheden in een textielatelier. Zo zagen ze eens in welke afschuwelijke omstandigheden dat T-shirt van € 1,99 gemaakt werd. Die T-shirts hingen snel weer in de rekken.”

Alle kledingmerken van Green Queens wordt ook gemaakt met ecologisch verantwoorde en dus milieuvriendelijke grondstoffen. Adinda licht toe: ”We hebben bijvoorbeeld kleedjes uit gerecycleerde petflessen of biologisch gecertificeerd katoen dat onder goede werkomstandigheden geproduceerd wordt. Het wordt niet toxisch geverfd en heeft geen chemische nabehandelingen gekregen. Je wil niet weten wat er aan chemicaliën op kleding gespoten wordt om bijvoorbeeld te vermijden dat het vuil wordt in winkelrekken, dat er geen mot in komt of dat het zacht aanvoelt als je het aanraakt. Vijf à tien chemicaliën krijg je er gratis bij per kledingstuk! En na een eerste wasbeurt komt dat allemaal in de zee terecht. Vreselijk.

”De regering zou best wat strenger mogen zijn,” zegt Adinda. “Als je de werkomstandigheden controleert en checkt of alle materialen ethisch en ecologisch verantwoord zijn, dan kom je al een eind. Maar ook een keten als Primark hadden ze nooit mogen toelaten. Je komt er buiten met twee zakken kleding en dat kost je minder dan een broodje met een kop koffie. Dat kan toch niet! Probeer daar als kleine winkelier maar tegenop te boksen.

 

We hebben een grote ecologische droom. Een boom van een droom!

Think big, act small,’ zo omschrijft ze zelf haar ondernemerschap. Act small omdat alles wat ze inkopen vertrekt vanuit hun eigen leefwereld en passie. En think big spreek voor zich. Ze denkt en droomt groots.

”Ik ben fier op ons eigen kledingagentschap voor ecologische kleding,” zegt Adinda trots. We willen van dit gebouw het mekka van de ecologische fashion maken. Winkeliers vinden hier naast onze collecties ook andere duurzame merken. Op één dag tijd hebben ze meteen al hun ecologische aankopen gedaan!”

”We hebben een ecologisch zaadje geplant, en we willen dat laten uitgroeien tot een mooie, stevige boom die verse zuurstof geeft aan schone en eerlijke handel,” vat Adinda samen. Ons hebben deze passionele dames alvast overtuigd.

Deel het verhaal van Adinda De Raedt

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.