GNA
Ondernemers in moeilijkheden.

Fabienne Verbeek begon 25 jaar geleden in haar woonkamer met haar bedrijf Group NDLE Automation, kortweg GNA. Ondertussen heeft GNA een twintigtal medewerkers die de klanten bedienen in twee specifieke niches: industriële automatisering en automatisering van afvalverwerking. Geen alledaagse sectoren, maar dat kan de passie van Fabienne niet temperen. Want naast GNA werkt ze ook nog als vrijwilligster bij Dyzo, een vzw die ondernemers in moeilijkheden ondersteunt en begeleidt.

Fabienne steekt meteen enthousiast van wal, wanneer we haar vragen wat we ons juist moeten voorstellen bij industriële automatisering en automatisering van afvalverwerking. “In onze twee niches bieden we een complete waaier van diensten aan, gaande van engineering, industriële elektriciteit, bekabelingswerken en bordenbouw tot maatsoftware en PLC-programmatie. Voor de containerparken hebben we GreenFuture software ontworpen die zich afstemt op de accommodatie van het volledige containerpark. Van weegbruggen, slagbomen, bedieningszuilen en betaalzuilen tot het inlezen van de eID.”

Dat Fabienne als vrouw in de technische mannenwereld haar bedrijf heel goed op de kaart kon zetten, leverde haar dit jaar een nominatie op voor de Womed Award. “Ook al heb ik uiteindelijk niet gewonnen, de nominatie was toch goed voor extra aandacht en naambekendheid voor mijn bedrijf, dat sterk focust op vakmanschap en op het grondig analyseren van de situatie en het uitwerken van de oplossing op maat waar de klant nood aan heeft. “Ik geloof niet in ‘one size fits all’. Dat is volgens mij een achterhaald principe.”  

Fabienne, die zowel een informatica- als een boekhoudopleiding volgde, is trots op de efficiëntie waarmee haar team vandaag werkt. “Dat is natuurlijk niet vanzelf gekomen. Ik ben als onderneemster zowel zakelijk als privé een aantal zware hobbels op mijn parcours tegengekomen. Mijn grote kracht is echter dat ik er op één of andere manier in slaag om van iets negatiefs altijd opnieuw iets positiefs te maken.”

Ondernemen doe je altijd met mensen. En die verdienen altijd het volste respect.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor haar een evidentie. “Ondernemen doe je altijd met mensen. En die verdienen altijd het volste respect. Daarnaast is het voor elke onderneming natuurlijk ook belangrijk om zo duurzaam mogelijk te werken en zo een bijdrage te leveren aan een schoner milieu.” Persoonlijk toont ze echter ook nog met enorm veel inzet hoeveel ondernemers over hebben voor anderen. “Ik ben al een tijdje vrijwilligster bij Dyzo, de vereniging zonder winstoogmerk die ondernemers in moeilijkheden ondersteunt en begeleidt. Omdat ik zelf altijd uit mijn moeilijkheden ben geraakt en omdat ik ervan overtuigd ben dat een klein beetje hulp van buitenaf soms kan volstaan om iemand weer op het juiste spoor te krijgen, doe ik dit met hart en ziel, ook al kost het me veel tijd en energie. Nog vóór ik me inzette bij Dyzo, heb ik in persoonlijke naam op die manier al een aantal ondernemers geholpen. Het doet ongelooflijk deugd dat ik er op die manier in geslaagd ben om een aantal keigoede vakmannen, die erg goed zijn in hun stiel, maar minder in de cijfers, voor het faillissement te behoeden. Want jammer genoeg blijft een faling in ons land nog altijd een stigma, terwijl we eigenlijk onze hoed zouden moeten afnemen voor alle ondernemers die het risico willen nemen om een onderneming op te starten en werkgelegenheid te creëren.”

 

Deel het verhaal van Fabienne

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.