Froy & Dind
Schone en eerlijke handel.

”Geniet met volle teugen, maar denk ook aan de toekomst van ons nageslacht.” Dat is het gedeelde levensmotto van Adinda De Raedt en Froya Deryckere, het dartele hart en de gepassioneerde ziel achter het ecologische kleding- en accessoirelabel Froy en Dind. En dat motto brengen ze met hun ontwerpen in de praktijk: ze creëren mooie spulletjes om van te genieten, maar altijd met aandacht voor eerlijke en ecologisch verantwoorde handel. Hun missie: van schone en ecologische kleding de norm maken, slaat in, want Froy en Dind boomt. Wat ooit begon met een collectie postkaartjes en blikken dozen groeide op acht jaar tijd uit tot een volwaardig en populair label, met drie eigen winkels en een 400-tal verkooppunten in Europa. Froya en Adinda ontvingen dit jaar dan ook de WOMED Award voor beste vrouwelijke ondernemer, een jaarlijkse prijs van Unizo en het vrouwelijke ondernemersnetwerk Markant.

”Er wordt veel te veel belang gehecht aan een gevulde kleerkast,” vertelt Adinda verrassend. “Ik spreek misschien tegen onze eigen winkel, maar het is niet omdat je iets anders draagt dat je iemand anders wordt. Mensen gaan vernieuwing te veel in het uiterlijk zoeken in plaats van in zichzelf. Ik vind ervaringen creëren en delen veel belangrijker dan materieel bezit. Ervaring heb je voor het leven.” Froya vult aan: ”Boven op het materiële willen we onze klanten dus iets geven om van te genieten. Mensen mooie dingen geven, om te beleven en van te genieten, en om er herinneringen rond op te bouwen, daar doen we het voor, hé, Dind!”

De WOMED Award die ze kregen, gebruiken ze graag om mensen bewust te maken van wat er zoal scheef zit in de kledingindustrie. ”Vroeger dacht ik dat kleding met machines werd gemaakt,” vertelt Froya. “Maar dat is niet zo. Kleren worden nog steeds in ateliers gemaakt, met de hand. Dat maakt de arbeidsomstandigheden zo belangrijk. Met onze award wil ik mensen bewuster maken van wat ze kopen, en vooral ook wat het anderen ‘gekost’ heeft om dat kledingstuk te maken. Als je een leuke glitterjurk koopt, bedenk dan dat al die pailletten er met de hand op genaaid zijn, door mensen met kleine handen… De werkomstandigheden in de ateliers liggen ons bijzonder na aan het hart. Bij ons geen kinderarbeid. Je moet trouwens niet denken dat het ver van je bed is. In Turkije is er bijvoorbeeld weer veel kinderarbeid door de vluchtelingencrisis. Kinderen worden er voor een hongerloontje tewerkgesteld in textielateliers omdat gezinnen anders gewoon niet rondkomen. Kinderarbeid mág geen oplossing zijn voor dat probleem!”

Adinda valt in: ”Vorig jaar was er een actie waarbij mensen in een pashokje een filmpje te zien kregen over de slechte werkomstandigheden in een textielatelier. Zo zagen ze eens in welke afschuwelijke omstandigheden dat T-shirt van € 1,99 gemaakt werd. Die T-shirts hingen snel weer in de rekken.”

Alle kleding van Froy en Dind wordt ook gemaakt met ecologisch verantwoorde en dus milieuvriendelijke grondstoffen. Froya licht toe: ”We maken kleedjes uit gerecycleerde petflessen en we gebruiken veel biologisch gecertificeerd katoen dat onder goede werkomstandigheden geproduceerd wordt. Het wordt niet toxisch geverfd en heeft geen chemische nabehandelingen gekregen. Je wil niet weten wat er aan chemicaliën op kleding gespoten wordt om bijvoorbeeld te vermijden dat het vuil wordt in winkelrekken, dat er geen mot in komt of dat het zacht aanvoelt als je het aanraakt. Vijf à tien chemicaliën krijg je er gratis bij per kledingstuk! En na een eerste wasbeurt komt dat allemaal in de zee terecht. Vreselijk.

”De regering zou best wat strenger mogen zijn,” zegt Adinda. “Als je de werkomstandigheden controleert en checkt of alle materialen ethisch en ecologisch verantwoord zijn, dan kom je al een eind. Maar ook een keten als Primark hadden ze nooit mogen toelaten. Je komt er buiten met twee zakken kleding en dat kost je minder dan een broodje met een kop koffie. Dat kan toch niet! Probeer daar als kleine winkelier maar tegenop te boksen.

En hoe vaak zie je niet dat een kleine zelfstandige iets leuks ontwerpt wat dan door een grote keten veel sneller en goedkoper gekopieerd wordt. Op groothandelaarsbeurzen hebben wij altijd onze nieuwe prototypes mee. En dan komen de dames van Hema langs op onze stand: “O, we komen eens kijken waar jullie mee bezig zijn, interessant!” Ze zijn zoveel sterker in hun productie dat ze een kopie van onze creaties vóór ons op de markt kunnen brengen. En dan lijkt het alsof wij hun prints namaken. Dat is een zieke wereld.”

We hebben een grote ecologische droom. Een boom van een droom!

Think big, act small,’ zo omschrijven ze zelf hun ondernemerschap. Act small omdat alles wat ze ontwerpen vertrekt vanuit hun eigen leefwereld en passie. En think big spreek voor zich. Ze denken en dromen groots.

”In juni starten we ons eigen kledingagentschap voor ecologische kleding,” zegt Froya trots. Daarmee zullen we ook de verdeling doen van buitenlandse merken, met een centrale showroom in ons pand in Berchem. We willen van dit gebouw het mekka van de ecologische fashion maken. Winkeliers vinden hier naast onze collecties ook andere duurzame merken. Op één dag tijd hebben ze meteen al hun ecologische aankopen gedaan!”

”We hebben een ecologisch zaadje geplant, en we willen dat laten uitgroeien tot een mooie, stevige boom die verse zuurstof geeft aan schone en eerlijke handel,” vat Adinda samen. Ons hebben deze passionele dames alvast overtuigd.

Deel het verhaal van Adinda De Raedt

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.