Elegnano
hoogtechnologische en elegante schoenen

Laat een wetenschapper met een schoenenfetisj haar gangen gaan, en je krijgt een revolutionair nieuw schoenenmerk. Katrien Herdewyn ontwerpt en maakt schoenen die niet vuil of nat kunnen worden. Elegnano slaat de brug tussen mode en nanotechnologie.

Katrien Herdewyn wilde als kind schoenenverkoopster worden. Het werden uiteindelijk wetenschappelijke studies en een diploma als burgerlijk ingenieur, maar de schoenen lieten haar niet los. “Terwijl ik voor mijn doctoraat met nanotechnologie bezig was, ben ik ook een opleiding schoenen ontwerpen gaan volgen. Wetenschap fascineerde me, maar ik miste het visuele en creatieve aspect. Ik wilde ook iets met mijn handen doen.”

“Al in mijn eerste ontwerpen, speelde wetenschap een rol. Ik onderzocht bijvoorbeeld hoe ik een hak zo smal mogelijk kon maken, zonder het dynamisch en statisch evenwicht te verliezen. Bij elk ontwerp werd die crossover tussen mode en wetenschap, tussen design en wetenschap, een klein beetje sterker.”

Mijn schoenen zitten vol technologie, maar het zijn geen gimmicks. Ik wil dat ze gedragen worden.

De zoektocht leidde naar een schoen die niet vuil en niet nat kan worden. “Ik heb, zoals veel vrouwen, een behoorlijk indrukwekkende schoenencollectie”, lacht Katrien. “Maar ik merkte, en ook dat zal veel schoenliefhebbers bekend in de oren klinken, dat ik de duurste exemplaren bijna nooit droeg. Ik had er zoveel geld voor betaald, ze mochten toch niet vuil worden? Dus greep ik altijd maar terug naar de schoenen waar wél iets mee mocht gebeuren.”

“Ik had aan de universiteit met chemische nanotechnologie gewerkt. Ik wist dat je die kon gebruiken om vuil en nat af te stoten. De technologie wordt bijvoorbeeld ook verwerkt in de carrossserie van auto’s. Ik heb die nanotechnologie in mijn schoenen geïntegreerd. Ze kunnen natuurlijk nat worden, maar het water geraakt nooit tot aan de vezels.”

Elegnano is een samentrekking van ‘elegant’ en ‘nano’. Het ene kan niet zonder het andere, benadrukt Katrien. “Ik ben niet de enige of de eerste die technologie en mode combineert. Ik ben zelfs niet de enige die technologie in schoenen verwerkt. Maar vaak is het resultaat dan eerder een gimmick, omdat de hightech de bovenhand haalt op het esthetische. Voor mij was het van meet af aan duidelijk dat ik schoenen wilde ontwerpen die mensen ook willen dragen. Er groeit niets uit, ze geven geen licht. Als je een vrouw met een Elegnano-schoen over straat ziet wandelen, dan merk je niets van de technologie. Dan zie je hopelijk in de allereerste plaats een mooie schoen: elegant, met een beetje een Italiaanse uitstraling.”

Ik leid een beetje een nomadenbestaan: ik pendel voortdurend tussen Vlaanderen en San Francisco.

Katrien leidt vandaag naar eigen zeggen een beetje een nomadenbestaan. Ze werkte met een beurs tijdelijk in San Francisco, en ze keert nu regelmatig voor een paar maanden terug. “Ik hou van de afwisseling, ik ben graag onderweg. Vroeger tekende ik heel graag op de trein, nu gebruik ik de lange vliegtuigreizen tussen België en de VS om de eerste schetsen voor nieuwe ontwerpen op papier te zetten.”

“De distributie van mijn schoenen gebeurt vanuit Vlaanderen en de zetel staat hier ook nog, maar de vibe in San Francisco inspireert me om te blijven innoveren. In mijn nieuwe collectie blijft technologie een belangrijke rol spelen, dat is nu eenmaal de essentie van Elegnano. Maar de nanotechnologie schuift meer richting elektronica op. Daar heb ik geen labo voor nodig, ik zit gewoon thuis te experimenteren met een paar basistools. Heerlijk.”

Katrien heeft zich nu voor de eerste keer gewaagd aan een mannenschoen, die binnen een paar maanden via de webshop te koop moet zijn. En ze denkt ook aan een meer sportieve schoen. “Ik heb altijd gezegd dat ik nooit ofte nooit sneakers zou ontwerpen. Ik heb daar niets mee, ik heb er zelf ook nooit gedragen. Maar in San Francisco loopt iedereen in yoga-outfit en op sneakers rond. De hele dag, voor eender welke gelegenheid. Dus why not? Dat is ook weer die Amerikaanse invloed: ik durf veel sneller in het onbekende springen.”

 

Deel het verhaal van Katrien

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.