Ekopak
Propere en duurzame waterketen.

Ekopak maakt kwalitatief goed en gezond proceswater of drinkwater met milieuvriendelijke spitstechnologie. Ze helpen hun klanten met het valideren van hun waterstromen tot de gewenste kwaliteit. Ze doen dat door het ontwerpen, bouwen, onderhouden en sinds kort ook door het zelf opereren van spitstechnologische waterbehandelingsapparatuur. Aan het hoofd van Ekopak staat Pieter Loose. Met een combinatie van lef, buikgevoel en visie helpt hij Ekopak groeien tot een sterk merk, met economische én ecologische meerwaarde.

Toen hij achttien was, wist hij niet meteen welke richting hij uit wilde met mijn leven. ”Ik heb voor industrieel ingenieur gestudeerd”, vertelt Pieter, ”een technisch brede opleiding waar ik nog alle kanten mee uit kon.” Na zijn studies heeft Pieter met een paar kameraden een project opgestart in Brazilië. Pieter: ”Ik wilde eerst een stukje wereld zien, beter begrijpen hoe die wereld draait voor ik begon te werken. In een deel van het regenwoud hebben we in een heel arm dorpje de mensen leren werken met bamboe. Wie minder handig was, leerden we een beetje Engels, en met hen organiseerden we een toeristische toer rond die bamboeconstructies. Iedereen was bij het project betrokken en de hele gemeenschap werd er beter van.”

In 2013 heeft Pieter Ekopak overgenomen van zijn schoonvader. Met zijn schoonvader als wijze mentor en zijn eigen lef en dynamiek heeft Ekopak sindsdien enorme groeisprongen gemaakt. ”Bij Ekopak staat de klant centraal. We willen graag groeien in organisatie, in product, in omzet, maar we moeten vooral ieder jaar bijleren en vooruitgaan om zo onze klanten op de best mogelijke manier te kunnen dienen.”

Gewoon iets doen omdat het geld opbrengt, is tegenwoordig niet meer voldoende voor jongeren om een geluksgevoel te hebben.

Vooral de maatschappelijke meerwaarde is voor Ekopak heel belangrijk. Pieter Loose: ”Mensen zeggen dat water schaars is, maar dat hoeft niet zo te zijn als je het water dat er is, opwaardeert door het te behandelen, door er een schoon en goed product van te maken. We halen ook de ecologische voetafdruk van industrieën naar beneden. Door op een milieuvriendelijke manier proceswater aan te maken en door decentralisatie: we gaan water aanmaken en recupereren op de site zelf.

De combinatie van het economische en het maatschappelijke is voor de jonge mensen die hier komen werken heel belangrijk. Gewoon iets doen omdat het geld opbrengt, is tegenwoordig niet meer voldoende voor jongeren om een geluksgevoel te hebben. Dat ze via hun job een positieve impact hebben op het milieu, is een meerwaarde.”

Hoe meer vertrouwen je schenkt, hoe meer je terugkrijgt.

En ook zijn medewerkers zijn hem goud waard. Pieter voelt zich geen baas of directeur, maar deel van het bedrijf. Bij Ekopak trekt iedereen op zijn manier in zijn afdeling de kar. ”We werken hier allemaal samen aan een project”, vertelt Pieter, ”iedereen is er op zijn niveau en vanuit zijn job bij betrokken. Iedereen is een noodzakelijke schakel in het geheel. Die betrokkenheid bij het bedrijf, de gedeelde verantwoordelijkheid voor wat wordt opgeleverd, maakt dat mensen hun werk ook graag doen. Ze zijn elk voor zich een meerwaarde voor het geheel. Wat ze doen, maakt een verschil. En hoe meer vertrouwen je schenkt, hoe meer je terugkrijgt.”

Deel het verhaal van Pieter

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.