Eetcafé Paulette
Jobstudenten en andere werknemers.

We staan voor een wit pand op een gezellig pleintje in Ename, een dorp waar we tot voor kort nog nooit van hadden gehoord. De deur staat open en je kan een gezellige bedrijvigheid horen. Het geluid komt van op het terras, waar net een luifel wordt geïnstalleerd. An-Sofie Kesteleyn komt van de trap gehuppeld. “Kom binnen, ga zitten. Zal ik een koffie brengen ofzo? Het is vandaag mijn vrije dag en ik heb veel te doen dus: shoot!” Het toont de gedrevenheid waarmee ze in het leven staat en waarmee ze nu, een paar maand geleden, Eetcafé Paulette heeft opgestart. De zaak kreeg de naam van het café dat haar overgrootmoeder begin vorige eeuw in dezelfde straat uitbaatte.

An-Sofie is fotografe van opleiding. Ze scheerde hoge toppen in zowel binnen- als buitenland en zag de meest uiteenlopende dingen in de wereld. Zo’n succesvolle internationale carrière als freelancer is lang niet iedereen gegund. En toch miste ze iets.

“Ik ben overal geweest. Maar het voelde niet juist. Ik kon op een gegeven moment niet meer verwonderd zijn over dingen.” Dus besliste ze terug te keren, onder de kerktoren. Toen ze hoorde dat ze iemand zochten om een nieuwe invulling te geven aan het oud pand op het Enameplein, aarzelde ze geen seconde. Ze had al heel wat ervaring in de horeca en wist dat de sector haar beviel. Dus werkte ze met haar boekhouder een business plan uit en stortte zich met volle overgave in het avontuur.

“Weet je, wanneer je dan start met zoiets komen er mensen naar je toe en die zeggen dan: ‘Goh, dit zou ik ook nog wel willen doen.’ Daar word ik echt gek van. Natuurlijk willen ze dat doen. Ze zien enkel het resultaat: de zaak, de meubeltjes, het eten, enzovoort. Wat ze jammer genoeg niet zien zijn de maanden van keihard werken die eraan vooraf zijn gegaan, alle dingen die je na je uren nog in orde moet brengen, ...”

En dat werk heeft z’n vruchten afgeworpen, want het zijn hele drukke tijden in Eetcafé Paulette. Gelukkig staat An-Sofie er niet alleen voor. Een vriendin van haar draait mee als chef en heel wat studenten vullen de flexi-jobs in. En daarin ligt voor An-Sofie de grote meerwaarde van haar zaak: “Ergens geeft het mij wel een goed gevoel om iets te creëren waar andere mensen ook hun boterham mee kunnen verdienen.”

Deel het verhaal van An-Sofie

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.