Edgise
veiligheid in alle omstandigheden

In de anderhalvemetersamenleving van vandaag (en vermoedelijk ook nog van morgen) waagt niemand zich nog in een overvolle winkel. Nick Destrycker en Sam Sterckval, de oprichters van start-up Edgise, gebruiken Artificiële Intelligentie (AI) om op elk moment precies bij te houden hoeveel volk er zich in een ruimte bevindt. Winkeliers én klanten kunnen zien wanneer de limiet bereikt is.

Start-up Edgise houdt zich bezig met edge computing technologie. “We laten artificieel intelligente algoritmes draaien op kleine apparaten aan de rand van het netwerk”, legt Nick uit. “Meestal werkt artificiële intelligentie (AI) anders: de data gaan via de cloud naar computers die genoeg rekenkracht hebben om zware algoritmes te laten draaien. Edge computing brengt die algoritmes veel dichterbij. Waar slimme camera’s hun beelden vaak via de cloud stralen, gaan wij het apparaat waarop de algoritmes draaien naast of zelfs in die camera’s plaatsen.”

“Dat heeft verschillende voordelen: de algoritmes draaien sneller en je vermijdt problemen met de bandbreedte van het netwerk. Misschien wel het grootste voordeel van onze technologie vandaag is de privacy. Data – denk maar aan videobeelden – gaan niet meer langs de cloud en worden niet meer centraal verzameld. De groei van edge computing gaat hand in hand met de toegenomen aandacht voor privacy.”

We zagen plots projecten stilvallen. We wilden in de vrijgekomen tijd iets betekenen voor de samenleving rondom ons.

Toen Covid-19 meedogenloos toesloeg en de lockdown in België inging, had dat ook op Edgise een grote impact. “We zagen heel wat projecten stilvallen of wegvallen”, zegt Sam. “We zijn beginnen nadenken. ‘Hoe kunnen we ons bezighouden? En hoe kunnen we ons nuttig bezighouden en iets betekenen voor de samenleving rondom ons?’ Na de lockdown zouden winkels, cafés, restaurants,… opnieuw opengaan. Dan zouden ze graag willen weten, en misschien wel moéten weten, hoeveel volk er zich precies in hun zaak bevindt. Op dat moment waren overvolle winkels echt een horrorscenario.”

“Je kan artificiële intelligentie perfect inzetten om te tellen hoeveel mensen er zich op elk moment in een winkel bevinden. Het algoritme is slim genoeg om geen mensen dubbel te tellen, en om pakweg een hond te onderscheiden van een mens. We hebben dan een mini-apparaatje ontwikkeld van zo’n 5 op 10 centimeter waar alles insteekt: zowel de camera als de technologie die de beelden verwerkt.”

“Dat apparaatje installeer je aan de deuren of aan het plafond. De winkelmedewerkers kunnen via een webpagina op elk moment volgen hoeveel klanten zich in de winkel bevinden. Ze kunnen ook zelf een drempel instellen. Als die bereikt is, dan krijgen ze een waarschuwing. Ze kunnen ook gemakkelijk een scherm buiten plaatsen, dat rechtstreeks in verbinding staat met ons apparaatje en dus ook meteen aan de klanten toont dat ze even buiten moeten wachten.”

De technologie die nu mensen telt, kan bedrijven ook inzicht geven in wie hun klanten precies zijn.

In de kantoren van IT-bedrijf Cronos zijn alle in- en uitgangen uitgerust met het apparaatje dat Edgise ontwikkelde. Zo kan het bedrijf in real time monitoren hoeveel personeel er precies aanwezig is. Ook verschillende retailers tonen interesse.

“We hebben het apparaatje ontwikkeld in volle coronacrisis, maar we hebben ook al vooruitgekeken naar de periode na Covid-19”, verduidelijkt Nick. “Binnen een jaar of twee jaar is het hopelijk veel minder belangrijk om exact te weten hoeveel klanten er in de winkel zijn. Maar dezelfde technologie kan ook andere dingen in kaart brengen: hoeveel vrouwen en hoeveel mannen er in de winkel zijn, hoeveel twintigers,… Dat kan je monitoren zonder de privacy van de klanten in het gedrang te brengen. Voor retailers is dat bijzonder waardevolle informatie, want ze krijgen meer inzicht in wie hun klanten zijn.”

“Covid-19 heeft de creativiteit aangewakkerd en dringende noden naar boven gebracht. Maar we wilden geen oplossing ontwikkelen die je na de coronacrisis in de vuilnisbak moet gooien. Zonder iets aan de hardware te moeten veranderen, kan ons apparaatje ook in de wereld na Covid-19 relevant blijven.”

Deel het verhaal van Nick Destrycker

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.