Delta Light
Maatwerkbedrijven en kinderen met rugverlamming.

Sommige Belgische bedrijven zijn echte verborgen parels. Ze zijn wereldwijd actief, behoren in hun sector tot de wereldtop en leveren een enorme bijdrage tot de lokale tewerkstelling, maar schreeuwen dat allesbehalve van de daken. Verlichtingsproducent Delta Light uit Wevelgem hoort in die categorie thuis. Het bedrijf werd in 1989 opgericht door Paul Ameloot en zijn echtgenote. Ondertussen heeft het een twintigtal buitenlandse filialen en verkoopt het producten in meer dan 120 landen. De 270 medewerkers in België en de 100 in de buitenlandse vestigingen tekenden in 2016 voor een globale jaarlijkse omzet van 88 miljoen euro.

Toch loopt ook Peter Ameloot, die samen met zijn broer Jan ondertussen formeel de leiding van het bedrijf heeft overgenomen, allerminst naast zijn schoenen. Bescheidenheid is wellicht het woord dat hem het best typeert. Toen het bedrijf eind 2015 een nieuw hoogtechnologisch magazijn van 5.500 vierkante meter inhuldigde waarin het 20 miljoen euro had geïnvesteerd, vond hij het bijvoorbeeld vanzelfsprekend om bij de feestelijke opening honderden buitenlandse gasten uit te nodigen en echt in de watten te leggen. “We kunnen toch niet vergeten dat de mensen die in het buitenland helpen om onze klanten te overtuigen een mooie bijdrage hebben geleverd tot waar we vandaag staan,” zegt hij daarover. Bij die feestelijke opening vroeg Delta Light zijn gasten trouwens ook uitdrukkelijk om geen cadeaus mee te brengen maar in plaats daarvan liever een goed doel te steunen.

Delta Light verkoopt architecturale verlichting voor woningen, maar ook voor winkels, kantoren, hotels. “Dat betekent dat wij enorm veel montagewerk moeten doen,” geeft Peter aan. “Sinds jaar en dag werken we daarvoor samen met maatwerkbedrijven uit Poperinge, Menen, Gits en Oostende. We doen dat op twee manieren: enerzijds door werk te laten uitvoeren bij die bedrijven zelf, anderzijds door mensen die wat mobieler zijn in een enclave bij ons te laten werken. De enclaves van de maatwerkbedrijven waarmee we samenwerken monteren bijvoorbeeld zowel gewone inbouwapparaten als complexe wandarmaturen. Na een duidelijke briefing over de taak coördineert de begeleider van het maatwerkbedrijf  het hele werkproces.  Onze samenwerking met maatwerkbedrijven verloopt bijzonder goed. Wij beschouwen inclusie dan ook als een evidentie. Het is volgens ons de verantwoordelijkheid van ondernemers ook mensen die door het lot toch al niet zo goed zijn bedeeld, toch zoveel mogelijk kansen te geven.”

Er is weinig dat je gelukkiger kan maken dan de dankbare glimlach van de mensen die je hebt kunnen helpen.

De uitdrukkelijke keuze om samen te werken met maatwerkbedrijven is echter lang niet de enige illustratie van de grote maatschappelijke betrokkenheid van Delta Light. “Ook zakelijke successen hangen altijd af van de relaties van mens tot mens,” zegt Peter. “Door die verregaande samenwerking met maatwerkbedrijven, is ook een grote betrokkenheid ontstaan, met wat allemaal bij hen leeft. Vandaar dat we bijvoorbeeld middelen hebben vrijgemaakt voor onderzoek naar verlamming van de rug bij jonge kinderen. En daarom dat we ook vaak meedoen aan fundraisingprojecten, niet alleen door zelf geld te storten, maar ook door er partners uit ons brede netwerk warm voor te maken. Zo ben ik ook op vraag van onze bedrijfsrevisor, die voorzitter was van de raad van bestuur van maatwerkbedrijf Mariasteen, toegetreden tot de algemene vergadering om zo wat verjonging te brengen en op termijn andere mensen te motiveren. Het kost een beetje tijd maar dat heb ik er graag voor over. Mijn ouders hebben mij een waarde bijgebracht die zowel voor mij persoonlijk als voor het hele bedrijf enorm belangrijk is: er is weinig dat je gelukkiger kan maken dan de dankbare glimlach van de mensen die je hebt kunnen helpen.”

Deel het verhaal van Peter

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.