De Wasstraat
zijn omgeving en proper water

Een carwash is doorgaans niet het eerste ecologische bedrijf dat in je opkomt. Toch zet De Wasstraat alles in op een zo zuinig mogelijke wasbeurt. 

Wasstraat

Aan het roer van De Wasstraat staat een bescheiden familie. Eén die er elke dag hard voor gaat. Sinds 11 jaar heeft Stijn Scheys, samen met zijn twee andere broers, de fakkel overgenomen. “Die stap zetten voelde goed aan. Ik ben er direct volledig voor gegaan want je kan niet iets maar half doen.” De carwash is anders dan zijn concurrenten. Met 90% recyclage van het gebruikte water onderscheidt De Wasstraat zich als groene speler op de markt.

”Na een energiescan van het bedrijf is het besef over onze ecologische impact stilaan gegroeid. Via VITO (Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek) zijn we in contact gekomen met onze huidige leverancier. En die heeft ons veel geleerd over de waarde van het water en over de verschillende mogelijkheden om water te recycleren. Het proces om die waterzuiveringssystemen goed te krijgen heeft wel even geduurd. Maar nu zijn die goed en ja, dan willen we daar toch graag mee uitpakken. Want het blijft natuurlijk een bedrijf. Maar we gaan er toch elke dag voor om die ecologische impact zo klein mogelijk te houden.”

In het Zuiden van Duitsland is nu een gigantisch watertekort en moeten ze via kilometerlange leidingen water aanvoeren. Dat zijn verhalen die u doen nadenken.

 “Elke druppel telt. En dat is toch iets dat we aan elke klant willen meegeven. Je merkt dat sommige mensen geen besef hebben over de waarde van water.”

Als echte buitensporters ondervinden de drie broers vanop de eerste rij wat de impact van de klimaatsverandering op de natuur is. “Als je veel in de bergen zit en houdt van de natuur dan zie je wel een verschil met 20 jaar geleden. En dat is dan toch iets dat we in ons achterhoofd houden. We willen de aarde properder achterlaten dan dat we ze hebben gekregen. En thuis maken we onze kinderen daar ook bewust in. Handen wassen, douchen of tanden poetsen moet niet heel de tijd met de kraan open.”

Stijn blijft geboeid over de ontwikkelingen en vooruitgangen op ecologisch vlak. “Hoe die vernieuwing blijft verdergaan in het zuiniger omgaan met water is heel interessant. Dat is ook iets waar wij altijd in zullen blijven vernieuwen. En dat maakt van ons verhaal niet alleen een commercieel verhaal.”

Deel het verhaal van Stijn

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.