Daniël Ost
bloemen en planten als ultieme sfeerbrenger

Wanneer je langs de etalage van Daniel Ost passeert, stap je binnen in het universum van 's werelds bekendste bloemsierkunstenaar. Erkend als hofleverancier van het Belgische koningshuis en internationaal geroemd; Daniël en Nele Ost staan erom gekend om huwelijken, events en zelfs tuinen met unieke bloemen- en plantencreaties naar het hoogste niveau te tillen.

Daniël Ost was al van kinds af aan gefascineerd door bloemen, planten en alle andere elementen van de natuur. Als oudste van 6 kinderen moest hij noodgedwongen naar de militaire school, maar gelukkig vond hij al snel een weg om zijn droom waar te maken. In 1979 richtte hij, samen met zijn echtgenote Marie-Anne, Floreal op. Wat startte als een kleine, huiselijke eenmanszaak, is intussen uitgegroeid tot een internationaal gerenommeerd bedrijf. Daniël Ost groeide uit tot meester-bloembinder en staat wereldwijd bekend als “The World’s Leading Floral Designer”. Intussen heeft ook dochter Nele Ost haar plek ingenomen in het bedrijf. “Het is niet evident om te werken met iets vergankelijks zoals een bloem: een bloem houdt immers op bloem te zijn, zodra je ze afsnijdt”, aldus Daniël Ost. “Vandaar ook de keuze om, naast de bloemsierkunst, onze kennis en creativiteit ook toe te passen in tuinontwerp; een mooi alternatief voor het vergankelijke bloemschikken.”

Al onze ontwerpen zijn als het ware een remedie tegen vergankelijkheid.

Daniel Ost is meer dan bloemsierkunst alleen. Het team ontwerpt bijzondere tuinen, zowel in private als publieke context. “Wat begon als een hobby, is ondertussen uitgegroeid tot een volwaardige bedrijfstak. Ons team van gerenommeerde tuinarchitecten en onze uitgebreide kennis van bloemen, planten en bomen zorgen dat ervoor dat er iedere keer opnieuw een uniek concept wordt gecreëerd. Of het nu om een stadstuin, park of publieke winkelstraat gaat, al onze ontwerpen zijn als het ware een remedie tegen de vergankelijkheid: deze groene oases zijn het hele jaar door aantrekkelijk”, aldus Daniël.  

Als een kind met vijf euro binnenstapt, moet het ook iets mooi mee naar huis kunnen nemen.

Vandaag is het 18e-eeuwse herenhuis nog altijd het hoofdkantoor van het bedrijf en de creatieve en logistieke uitvalsbasis. Een gevoel van huiselijkheid verwelkomt er iedereen. “Als een kind met vijf euro binnenstapt, moet het ook iets mooi mee naar huis kunnen nemen,” zei Daniël ooit. Die filosofie geldt trouwens voor alle winkels: iedereen is er welkom om van de kwaliteit en variëteit van bloemen, planten en decoratie te ontdekken.

Nele – die als dochter de liefde voor bloemen en schoonheid met de paplepel meekreeg – ging in de leer bij haar vader en nam intussen het roer van de onderneming over. Samen met haar team proberen ze het familiebedrijf naar een nog hoger niveau te tillen, zowel op eigen bodem met winkels in Sint-Niklaas, Brussel en Knokke als internationaal met de nakende opening van hun winkel in Jordanië. Ze legt de lat nog altijd heel hoog wanneer het aankomt op creativiteit, uniciteit en kwaliteit van hun creaties.

Met onze creaties versterken we de emotie van een belangrijke dag. De geur van een bepaalde bloem kan op die manier voor altijd gelinkt worden aan een heuglijk moment.

Daniël Ost zet ook bewust in op het verspreiden van de kennis en expertise die zij doorheen de jaren hebben opgebouwd. Dankzij de Daniel Ost Academy kan iedereen leren om unieke en originele bloemcreaties te maken. “In onze Daniel Ost Academy geven we les aan liefhebbers, hobbyisten en professionele bloemisten”, aldus Nele. “We voorzien zowel standaard- als gepersonaliseerde lessen op maat van het niveau en de ambitie van de deelnemer. In september 2019 opent de nieuwe locatie van de school, in een prachtig gerenoveerde hoeve in Eksaarde. Te midden van de persoonlijke bloemen- en plantencollectie van Daniël zelf. Mooier kan bijna niet.”

Deel het verhaal van Daniel en Nele

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.