Crèmerie François
ambachtelijk en lekker ijs

Crèmerie François werd al meerdere keren uitgeroepen tot het beste ijssalon van België. Bij Crèmerie François draait alles rond natuurlijke producten, ambacht en een persoonlijke aanpak. Ze hanteren nog steeds de recepten uit 1928 van oprichter François. Toch slaagt het team erin om ambacht te blijven koppelen aan innovatie waardoor het salon ambachtelijk ijs op grote schaal kan maken zonder in te boeten op de kwaliteit van de ingrediënten of de manier van produceren.

Stevige familiewaarden en authentiek vakmanschap gaan naadloos samen bij Crèmerie François. Crèmerie François is een van de oudste ijssalons in België en geniet al sinds 1928 een onberispelijke reputatie. Bovendien zijn ze ook een van de enige ijsproducenten die zelf nog rauwe melk pasteuriseren in eigen huis. Buiten vers roomijs kan je er ook genieten van ijscoupes, sorbetijs, pannenkoeken, verse milkshakes en vele andere lekkernijen. “Ons ijs maken we volledig in eigen huis, volgens de kneepjes van het vak en met respect voor tradities. Dat doen we met een jong, getraind en enthousiast team. We geloven ook sterk in de kracht van innovatie en vernieuwing. We streven steevast naar fijne texturen, verrassende smaakcombinaties en creatieve concepten”; licht Christophe Penneman toe.

Wij hebben niets te verbergen. Iedereen kan door de glazen wand van ons atelier zien hoe wij ons ijs dagelijks vers bereiden.

Uitbaters Helmut Strohwald en Noëlla Piessens, zoon Christophe Penneman en schoondochter Lies Van De Casserie zien er zorgvuldig op toe dat het ijs van de beste kwaliteit is en blijft: “Alle klanten kunnen door de glazen wand de werkzaamheden volgen in het open atelier”, vertelt Christophe Penneman. “Wij hebben niets te verbergen en iedereen mag zien hoe wij ons ijs dagelijks vers bereiden”, aldus Christophe.

Ons ambachtelijk ijs is zeker voor een dikke 95% van eigen kweek én gezond.

Crèmerie François kiest resoluut voor 100% natuurlijke ingrediënten. Additieven, surrogaten en smaakversterkers komen er niet in. “Eerlijk is eerlijk. Met 100% zekerheid bevestigen dat echt AL onze ingrediënten 100% lokaal geteeld zijn kunnen we niet.  Maar dat ons ambachtelijk ijs toch zeker voor een dikke 95% van eigen kweek én gezond is, dat durven we wel zonder blozen bevestigen”, lacht Christophe. De ijsmakers bereiden het roomijs met verse melk rechtstreeks van bij de lokale boerderij en dus niet van een melkfabriek. Pasteuriseren doen ze in eigen huis. “De melkkoeien van onze vaste lokale partner, boer Johan, krijgen haast geen industriële veevoeders of medicijnen. Gelukkig maar, want koeien die zich goed voelen, produceren betere melk”, licht Christophe toe.

Ondanks de indrukwekkende machines in het atelier, is Crèmerie François een van de weinige ambachtelijke ijssalons in België. Er komt best nog heel wat werk aan te pas bij het maken van ijs: “Onze ijsmakers zijn voortdurend aan het proeven en regelen de verhoudingen continu bij. Doordat we verse melk gebruiken die elke dag een beetje anders smaakt, moeten we ons recept regelmatig bijsturen. Al blijven we altijd trouw aan het originele ijs recept van meneer François. Dat gaat al sinds 1928 mee en is nog altijd onze houvast”, lacht Christophe.

Deel het verhaal van Christophe

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.