Confiserie Thijs
lekkere snoepjes van hoge kwaliteit

Snoepjes maken is een vak apart. Confiserie Thijs is internationaal gekend voor heerlijke gommetjes en lolly’s in allerlei kleuren en smaken. Kleinzoon Joris Thijs leidt vandaag de snoepjesfabriek, die sinds haar opstart altijd een familiebedrijf is gebleven. Kwaliteit, ambacht en passie voor het vak zijn daardoor altijd vaste waarden gebleven.

Overgrootvader Arthur Thijs startte met zijn twee handen en een klein atelier Confiserie – Chocolaterie Thijs op. Vandaag werken er een twintigtal snoepjesmakers in de fabriek en zijn er vele machines bijgekomen. “Maar snoepdeeg kneden en koelen, en suiker kleuren en mengen, ... dat kunnen machines onmogelijk overnemen. Precies daar schuilt het geheim van onze smaak. Snoepjes maken is nog altijd een ambacht. We hebben er onze twee handen voor nodig”, stelt Joris trots.

Aan de basis raken we nooit: een lekker snoepje wordt gemaakt van goede basisproducten, door ambachtslui die met veel liefde en kennis van zaken te werk gaan.

De machines van het bedrijf werden door de zaakvoerder en zijn vader en grootvader nog zelf ontworpen. Arthur Thijs ontwierp en bouwde in 1952 zelf de allereerste automatische lekstokmachine. Jaren later waren Aurelien en Joris pioniers in het experimenteren met gommetjes in verschillende kleuren en met verschillende smaken. En vandaag kijken Joris en zijn team nog altijd vooruit: naar nieuwe smaakcombinaties en vormen en snellere productie op maat van de klant, zonder dat er ooit wordt ingeboet op de kwaliteit van de basisproducten en het ambacht van de medewerkers.

We produceren artisanaal snoepgoed op een duurzame manier, door gebruik te maken van zonnepanelen, stoom te produceren met gas en energie te recupereren.

Joris Thijs combineert op de best mogelijke manier traditie en innovatie. De overname van borstbollenproducent Wycam’s toont dat aan. “We produceren artisanaal snoepgoed op een duurzame manier, door gebruik te maken van zonnepanelen, stoom te produceren met gas en energie te recupereren”, licht Joris toe. Intussen zijn zowel de zoon als de dochter mee in het bedrijf gestapt en is de vierde generatie aan de slag. 

Mijn vrouw en ik staan inderdaad tussen de mensen. Wij kennen onze fabriek dan ook door en door.

Voor Joris is de voeling met het product en het bedrijf van groot belang. “Ik wil graag een beheersbaar familiebedrijf blijven. Hier werken nu twintig mensen. Dat is comfortabel. Wij hebben al die jaren het accent gelegd op de productie. Wij hebben onze lijnen technisch almaar verbeterd en automatisatiesystemen ingebouwd. Wij staan daarbij inderdaad tussen de mensen. Wij kennen onze fabriek en ons vak dan ook door en door.”

Deel het verhaal van Joris

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.