Companivalli
Senioren en mensen met een beperking.

Je hoort tegenwoordig heel wat over de vergrijzing van onze maatschappij. Het aantal senioren stijgt opvallend. Bovendien zijn onze senioren ook heel wat actiever dan die van vroeger. De wens om vanalles te doen, stopt niet wanneer het lichaam het stilaan laat afweten. En dan heb je iemand nodig die je ‘uit je kot komt halen’. Valerie Vanden Eynde vond het tijd om daar iets mee te doen. Met Companivalli biedt ze gezelschap aan senioren en mensen met een beperking.

Als orthopedagoge voelde Valerie de liefde voor zorg al heel lang kriebelen. Ze had heel veel ideeën om iets met zorg te doen maar het was uiteindelijk onder aanmoediging van haar vriend dat ze zich inschreef voor de Flair Start-Up Contest. Op korte tijd concretiseerde ze haar ideeën in een business plan en startte ze haar zaak op. Ze wilde zich in eerste instantie focussen op activiteiten voor senioren. Maar gaandeweg vonden ook mensen met een beperking de weg naar Companivalli.

“Het zijn soms hele simpele dingen die voor iemand heel veel betekenen. Je hoeft het niet altijd ver te zoeken,” vertelt Valerie. In het begin zocht ze naar unieke activiteiten waar heel wat beleving bij kwam kijken. Maar al snel besefte ze dat mensen niet op zoek zijn naar ‘speciale dingen’. Ze hebben vooral nood aan het samenzijn. “Zo gaan we samen naar de cinema, of gewoon eens iets eten of drinken. Een wandeling maken of naar de markt gaan. Bowlen wil ik ook nog graag eens gaan doen maar dat is wat moeilijker rond te krijgen. Daarvoor heb je een team nodig en niet iedereen is altijd tegelijk beschikbaar of even mobiel.”

Het is niet altijd eenvoudig om de weg naar de markt te vinden. Heel veel mensen willen graag extra gezelschap en kunnen daarvoor best op iemand rekenen die voeling en ervaring heeft met zorg. Het is in bepaalde gevallen ook fysiek zwaar om iemand op sleeptouw te nemen. “Het vergt ervaring, organisatie en een goed aanvoelen van wat mensen nodig hebben zonder hen daarin te betuttelen. Leeftijd of beperking neemt niet weg dat je een mens blijft en dat je graag in je waarden gerespecteerd wordt,” zegt Valerie vastberaden.

Ik ga niet de rijkste madam van de wereld worden, maar ik weet wel dat ik een aantal mensen gelukkig maak.

Valerie werd geen ondernemer om rijk te worden. Verloning zit voor haar in het gevoel dat ze haar klanten geeft. Wanneer een klant aan het einde van de dag zegt dat zij al uitkijkt naar de volgende activiteit, kan ze daar enorm van genieten. “Ik ga niet de rijkste madam van de wereld worden, maar ik weet wel dat ik een aantal mensen gelukkig maak. En dat ene zinnetje op het einde van een activiteit, daar kan ik een week op teren. Voor mij is het belangrijk om te weten dat ik iets teruggeef aan de maatschappij. Dat ik daar dan ook mijn eigen zaak rond kan opstarten, da’s een leuke meevaller.”

Deel het verhaal van Valerie

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.