Chocolatier Wauters, Chocolade Atelier Vyverman
ambacht en samenwerking

Voor wie houdt van zoet is chocolade een heerlijke lekkernij. België is niet voor niets kampioen in het vervaardigen van ambachtelijke chocoladesnoepjes en pralines. En laat net dat nu de stiel zijn van Nick Wauters en Wim Vyverman. Met tientallen jaren ervaring op de teller, maken zij met passie en overgave pralines en chocolade creaties. Een unieke samenwerking tussen collega-ondernemers uit één stad.

Nick Wauters is een man die leeft voor zijn vak. Geen praline, marsepein, witte, bruine of zwarte chocolade heeft na 27 jaar nog geheimen voor hem. “De eerste zeventien jaar werkte ik bij een Antwerpse artisanale chocolatier. Elf jaar geleden startte ik een eigen zaak, Ambachtelijk Chocolatier Wauters in Sint-Niklaas”, zegt hij. Ook Wim Vyverman is chocolatier in hart en nieren. Sinds 2007 beoefent hij de chocoladestiel in zijn chocolade Atelier Vyverman, met veel passie en liefde voor het vak. Beide chocolatiers werden door Gault&Millau opgenomen bij de 73 beste chocolatiers van België en Luxemburg.

Zo kwamen onze activiteiten steeds meer in een stroomversnelling terecht en werden we echte ambassadeurs van de stad.

Beide chefs hebben een ongelooflijke liefde voor hun vak en blijven met veel overgave nieuwe creaties maken. Ze doen dat echter niet op hun eentje. In 2012 sloegen Nick en Wim de handen in elkaar en ontwierpen de befaamde ballonpralines, een streekproduct voor Sint-Niklaas. “Toen we het idee van een eigen stadspraline voor Sint-Niklaas lanceerden, was de stad meteen heel enthousiast.”, vertelt Nick. “Samen met collega-chocolatier Vyverman staken we daarom de koppen bij elkaar om de vormen, smaken en verpakking te ontwerpen.”

De praline is een enorm succes; zelfs buiten de grenzen van het land. Ze trekken samen zowel naar de Wereldtentoonstelling in Milaan als naar Tomorrowland om er telkens samen een chocoladestand te bemannen. Ook Wim is enthousiast over het gezamenlijk project: “Intussen mochten we op de wereldexpo van Milaan staan met onze stadspraline. Daar ontstond dan weer het idee om onze nieuwe verpakkingen te laten ontwerpen door Karl Meersman, een cartoonist uit Sint-Niklaas. Zo kwamen onze activiteiten steeds meer in een stroomversnelling terecht en werden we echte ambassadeurs van de stad.”

Samenwerken is een fijne manier om je te laten inspireren; je krijgt veel meer ideeën dan wanneer je op je eentje in het atelier aan het werk bent.

Chocolatiers Wim Vyverman en Nick Wauters werkten samen met kunstenaar Karl Meersman een jaar lang aan een volledig nieuwe creatie, met vijf chocolade topwerken verpakt in een kunstwerk. De luchtballon, hét symbool van Sint-Niklaas, verbindt in dit verhaal het talent en vakmanschap van de chocolatiers en dat van de veelgeprezen illustrator en cartoonist.

“Samenwerken is een fijne manier om je te laten inspireren; je krijgt veel meer ideeën dan wanneer je op je eentje in je atelier aan het werk bent”, aldus Nick. Het duo trok intussen ook samen richting Ghana om er de cacaoplantages te bezoeken waarmee beide ateliers werken. Ze kregen er een unieke kijk én opleiding tot cacao-farmer en leerden op die manier nog beter hun product kennen. En dat zal weer tot nieuwe ideeën leiden. “Als we gezamenlijk onze passie voor chocolade internationaal kunnen uitdragen, komt dat de stad alleen maar ten goede”, lacht Wim.

Deel het verhaal van Nick Wauters en

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.