Chocoladehuis Boon
heerlijke chocolade en verrassende creaties

In hartje Hasselt zorgt Chocoladehuis Boon al bijna 15 jaar voor de ultieme chocoladebeleving. Patrick Mertens en echtgenote Inge Lijnen startten de zaak in 2005, ze vormen sindsdien een ijzersterk duo. Combineer de kennis en kunde van meester-chocolatier Patrick Mertens met de creatieve geest van Inge en je verkrijgt pralines en chocolade in de meest uiteenlopende vormen en doordachte smaken. “Mensen blijven verrassen, dat doen we graag”, vertelt Inge.

Waarom de Hasselaars hun stad bestempelen als de hoofdstad van de smaak, wordt duidelijk bij een bezoek aan Chocoladehuis Boon. De heerlijke chocoladegeur komt je tegemoet en boven de glazen vitrine verwelkomt de slogan ’So much chocolate, so little time’ je. Al vanaf het prille begin hadden Inge en Patrick een sterke visie. “Toen we het idee hadden om een chocoladezaak op te starten zag je op elke hoek van de straat wel een chocolatier, maar niemand die echt creatief omsprong met chocolade. Patrick en ik wilden iets unieks, vandaar dat we gestart zijn met Chocoladehuis Boon. Mensen konden hier zowel terecht voor chocolade in unieke smaken als voor een gezellig kopje koffie”, vertelt Inge. Maar het grote succes van de koffiebar zorgde er later voor dat de ondernemers moesten kiezen tussen hun koffiesalon en hun grootste passie, de chocolade. “De koffielounge hebben we stopgezet. Het draaide heel goed, 14 jaar lang hebben mensen in de rij gestaan om hier koffie te drinken. Maar we stopten er te veel tijd in, wat ten koste ging van onze chocoladeproductie. Onze klanten die chocolade wilden kopen, konden we minder service bieden. We beseften dat een keuze zich opdrong”.

We zijn een beetje zoals Sjakie en de chocoladefabriek, maar dan in het bescheiden Limburg.

Op dit moment is Chocoladehuis Boon zowat de enige chocolatier wereldwijd die zelf zijn vormen maakt. “Dat is een gigantisch voordeel”, aldus Inge. “Voor de ontwikkelingskost van één vorm moet je toch rekenen op 5.000 euro. Daarom doen de meeste chocolatiers beroep op standaardvormen die slechts 100 tot 500 euro per vorm kosten. Tijdens de paasperiode bijvoorbeeld zie je daarom zoveel gelijkaardige vormen.” Bij Boon maken ze er een erezaak van om telkens verrassend uit de hoek te komen. Tulpen, paspoppen, hakken of zelfs een XXL dino-ei, Patrick Mertens tovert ze in een chocolade jasje.

Ook op vlak van B2B breiden ze uit: “Bedrijven hebben nu ook de weg naar ons gevonden. Wanneer zij binnenstappen met een nieuw idee voor hun zaak, ga ik samenzitten met hen en werk ik een nieuw concept uit”, zegt Inge. “Patrick gaat er dan in het atelier mee aan de slag. Zo hebben we bijvoorbeeld al chocolade bakstenen gecreëerd voor een bedrijf in de bouwsector. De gekste dingen zijn mogelijk.” Het open atelier is hierbij een uniek paradepaardje van het huis. “Mensen stappen hier binnen en kunnen naast de winkel zelf ook Patrick aan het werk zien in zijn open atelier. Er zijn mensen die hier soms 20 minuten staan om te kijken hoe alles gemaakt wordt. Soms zijn dat de pralines, maar soms ook de grote sierstukken. Je kan het dus een beetje zien als Sjakie en de chocoladefabriek in het bescheiden Limburg”, lacht Inge.

Op de werkvloer willen we allemaal aan dezelfde koord trekken, die mindset is enorm belangrijk.

Naast hun passie voor chocolade hechten Inge en Patrick er ook een groot belang aan dat hun werknemers zich goed voelen op de werkvloer. “Mensen die hier werken, zijn onze grootste investering. Ik vind het enorm belangrijk dat ze hier graag komen werken. ’s Middags lunchen we bijvoorbeeld ook samen. We trekken hier allemaal aan dezelfde koord en niemand is te beroerd om ook de afwas te doen of de gang te dweilen, dat hoort er allemaal bij. Het is belangrijk dat je mee in die mindset zit, want iedere dag met plezier naar het werk kunnen gaan is enorm belangrijk”, besluit Inge.

Deel het verhaal van Patrick Mertens

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.

Ontdek een ander verhaal over

Ontdek alle verhalen