Cenergie
duurzaam bouwen en renoveren

Cenergie werd twintig jaar geleden opgericht als een spin-off van de Universiteit Antwerpen. Vandaag de dag stelt het bedrijf een dertigtal hoogopgeleide mensen te werk, voornamelijk ingenieurs, in de kantoren in Antwerpen en Brussel. Tom Peeters is sedert 2017 de voorzitter en referentieaandeelhouder van de Cenergie groep. Na een korte maar doorgedreven herstructurering legt hij zich vandaag voornamelijk toe op het strategische beleid. Voor het operationeel beleid is hij het klankbord van de CEO.

Cenergie is een innovatieve onderneming, gericht op duurzaam bouwen. Het bedrijf adviseert projectontwikkelaars en architecten over nieuwbouw- en renovatieprojecten. Het gaat uitsluitend over grote werven. De grootteorde van de meeste projecten zit tussen de tweeduizend en de veertigduizend vierkante meter. Daarnaast specialiseert de groep zich in energiezuinige technieken en wordt het energieverbruik van gebouwen opgevolgd. Als bedrijven veel vastgoed in portefeuille hebben, hebben ze vaak ook een hoge energiefactuur. Door het monitoren van het energieverbruik, kan de klant zelf bijsturen waar nodig.

Het is mijn ambitie om met Cenergie dé referentie te worden op het vlak van duurzaam bouwen en renoveren.

De grootste uitdaging voor Cenergie is het aantrekken van de juiste profielen. Jonge mensen, die pas afgestudeerd zijn, vinden ons doorgaans een aantrekkelijke werkgever. Dit geldt ook voor de meer ervaren profielen, want sommigen werken al heel hun loopbaan bij Cenergie. Maar het gebeurt ook dat ingenieurs opstappen wanneer ze een jaar of vijf ervaring hebben. Niet omdat ze niet graag bij ons werken, maar vaak omdat ze eens iets anders willen. Dat is steeds jammer. Anderzijds zien we ook dat mensen die weggaan, later terugkeren. Het gras is dan toch niet altijd groener ergens anders.

 

Vorig jaar hebben we het twintigjarig bestaan Cenergie gevierd. Cenergie heeft over de jaren heen een sterke concurrentiële positie opgebouwd, maar financieel en organisatorisch was er nog heel wat werk aan de winkel. Niettegenstaande heeft Cenergie veel potentieel en hebben we het voorbije jaar ook belangrijke nieuwe klanten binnen gehaald. Voor de Vlaamse Gemeenschap bijvoorbeeld hebben we onlangs een contract afgesloten dat goed is voor een vierde van de omzet, weliswaar gespreid over een aantal jaren. Voor Aquafin bouwen we mee aan een nieuw energieneutraal hoofdkwartier te Aartselaar. En zo zijn er nog heel wat andere lopende projecten.

Cenergie heeft heel wat concurrenten, maar geen enkel bedrijf biedt dezelfde full-service dienstverlening, specifiek gericht op gebouwen. We staan opdrachtgevers bij in elke fase van de levensloop van een gebouw, van ontwerp tot oplevering en van sloop tot hernieuwbouw. Vandaag zetten we volop in op circulair bouwen. De materialen waarmee een gebouw wordt vervaardigd gaan we niet alleen recycleren, maar ook opnieuw gebruiken in een ander gebouw.

Ondernemen is een mindset, het verveelt nooit.

De vele contacten die je legt, maakt de job erg gevarieerd. Geen twee dagen zijn hetzelfde. Bovendien krijg ik ook erg veel voldoening wanneer we concrete resultaten boeken of wanneer we een nieuw project binnen halen; intussen oogt onze lijst met referenties zeer indrukwekkend.

Ik zie zeker nog groeimogelijkheden voor Cenergie. De normen die de overheid oplegt waaraan gebouwen moeten voldoen, worden almaar strenger. De energiekost is voor vele bedrijven de tweede grootste kostenpost, na hun personeel. Door energiezuiniger te bouwen of te renoveren kan er heel wat bespaard worden. Het is bovendien goed voor het milieu. We zijn vorig jaar een interne werkgroep opgestart rond circulair bouwen; intussen worden we hierover steeds vaker geconsulteerd en zien we dat meer en meer ontwikkelaars hiermee begaan zijn.

Cenergie is voornamelijk actief in de projectmarkt. Reclame maken we weinig of niet, maar in de niche waarin we actief zijn, kennen de belangrijkste spelers ons wel. We hebben een facebook en een linkedin pagina, maar erg intensief zijn we er niet mee bezig. Cenergie is bovenal een innovatieve onderneming. We trachten steeds een voorsprong te nemen op onze sectorgenoten. Duurzaamheid is een van onze kernwaarden. We slagen erin om de ecologische voetafdruk van gebouwen te verkleinen en dragen zo ons steentje bij aan een beter klimaat. Of ik binnen 10 jaar nog steeds actief ben binnen Cenergie? Dat is koffiedikkijken. Misschien is het tegen dan tijd om de fakkel door te geven. Of vind Cenergie aansluiting bij een grotere groep. Voorlopig ben ik het in ieder geval nog zeker niet beu, ik ben er elke dag gepassioneerd mee bezig.

Deel het verhaal van Tom

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.

Ontdek een ander verhaal over

Ontdek alle verhalen