Brouwerij Verhofstede
verfijnde likeuren en familie ambacht

Brouwerij Verhofstede bestaat al 134 jaar. Hoewel Verhofstede tot eind de jaren zestig bier en limonade brouwde, specialiseren ze zich reeds 2 generaties lang in sterke dranken zoals likeuren, jenevers, kruidendranken en gins. Ondanks de transformatie in het aanbod, heeft het familiebedrijf nog niets aan charme of authenticiteit verloren. Met grote passie kijken ze toe op de kwaliteit van hun producten, hun ingrediënten en het ambacht waarmee ze distilleren volgens oude familierecepten.

Brouwerij Verhofstede gaat al vijf generaties mee. Het begin brengt ons meer dan 130 jaar terug, tot 1885, wanneer Stephanie de Jaeger een eeuwenoude brouwerij kocht. Ze huwde kort nadien met Julien Verhofstede, die brouwer werd. Tot in de jaren ’60 werd er, naast frisdrank, uitsluitend bier van hoge gisting gebrouwen. De derde generatie – Stefan en Christiaan Verhofstede – bouwde het bedrijf om tot een ambachtelijke likeurfabriek. Nu staat de enthousiaste vierde generatie aan het roer én is de vijfde generatie ook verzekerd nu Olivia en Michaël in de zaak zijn gestapt. Michaël bouwde een volledig nieuw verhaal binnen de familiezaak: samen met Lennert & Dario, startte hij het concept van Marsjandies op. Marsjandies is een mobiele cocktailbar die de meest originele cocktails serveert op basis van de producten van Brouwerij Verhofstede. “Het leuke is dat al onze producten bij hen op de ereplaats komen in hun cocktailtruck of mobiele bar. Ze zetten echt telkens hun beste beentje voor in het maken van cocktails met onze ambachtelijke producten of het serveren van één van onze geïmporteerde wijnen of cava. De 5de generatie die met goeie Marsjandies de baan op gaat, is fantastisch om mee te maken”, aldus Maria. “Continuïteit is een belangrijk element uit ons succesverhaal. We proberen jaar na jaar dezelfde kwaliteit te waarborgen, en gaan ondertussen ook voluit in de samenwerking met andere ondernemers”, vertellen Maria en Bart.

Stoken is een erg oude techniek. Het is de kunst van de distillateur om met een nieuw toestel dezelfde kwaliteit te bewaren.

Ondanks de indrukwekkende installaties in de brouwerij, blijft stoken een proces waarin ambachtelijkheid primeert. “Stoken is een erg oude techniek. Het is de kunst van de distillateur om met een nieuw toestel dezelfde kwaliteit te bewaren. Bovendien komt er nog heel wat handenarbeid aan te pas. Denk maar aan het maken van de mash of de kruidensamenstelling bepalen en afwegen, suiker smelten, bottelen van de flessen of etiketteren”, aldus Maria.

De natuur is een belangrijke inspiratie in de zoektocht naar nieuwe smaken. We werken uitsluitend met de beste ingrediënten.

De likeurfabriek gebruikt uitsluitend 100% natuurlijke grondstoffen. Op basis van oude familierecepten gecombineerd met de zuiverste grondstoffen en graanalcohol maken zij kruidendranken, likeuren van allerhande fruit, gins en jenevers. “De alcohol wordt ontgonnen uit graan. Het water komt uit de artesische put van de brouwerij. We verwerken alles zonder enige behandeling of ontharding. Samen met onze eeuwenoude familierecepten, is dat één van de geheimen van de kwaliteit”, licht Maria toe.

De familiebrouwerij won, dankzij haar vakmanschap en continue zoektocht naar kwaliteit al meerdere prijzen. “Eén van de eerste producten die onze papa lanceerde was Hopjenever, gemaakt met wilde hop die we nog altijd plukken op eigen erf. Dit product werd erkend als streekproduct door VLAM. Zowel met onze stadslikeur Liqueur de Saint-Nicolas als met onze Pink Gin en de Limon de la Casita , wonnen we een gouden medaille op het Concours Mondial de Bruxelles. Een ongelooflijk fijne erkenning van al het harde werk dat al generaties lang in onze onderneming is gestoken”, lacht Bart.

Deel het verhaal van Christiaan, Esmeralda, Louis en Maria Verhofstede,

Andere verhalen uit de buurt

De ondernemers in je stad of gemeente hebben vaak een grotere impact op hun omgeving dan je zou denken. Ontdek hier de verhalen achter de ondernemingen in jouw buurt.